|
|
|
||
Předmět je zaměřen na pochopení manažerských systémů řízení jakosti a bezpečnosti produktů potravinářského a farmaceutického průmyslu. Dále seznamuje studenty s prováděním analýzy rizik, dodržováním pravidel bezpečnosti práce v laboratořích různého typu a kontrolními metodami, využívanými pro průkaz a stanovení mikroorganismů.
Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
|
|
||
Studenti budou umět se orientovat v požadavcích na dodržování legislativních požadavků při práci v laboratoři, dále v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Budou znát požadavky na práci s GMO, rozdíly mezi laboratořemi různého typu (výzkumná, QC, QA, akreditovaná, státní zkušební laboratoř). Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
|
|
||
Prezentace samostatného úkolu (25%), ústní zkouška (75%). Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
|
|
||
Z:Drobník J. a kol. Mezinárodní pravidla pro práci v chemických a biologických laboratořích, Karolinum Praha 1995,8071840599 Z:Šilhánková L. Hygiena mikrobiálních výrob, VŠCHT Praha 1997, 807080274X Z:Sprenger R. A.: Hygiena potravin pro středně pokročilé, Qualifood Šumperk 2003, 1-904544.19-3 D:Wareing P.: HACCP: A toolkit for Implementation, RSC Publishing, 2010,978-1-84973-208-6 Poslední úprava: Patáková Petra (21.08.2024)
|
|
||
1.Bezpečnost práce v různých typech mikrobiologických laboratoří; požadavky na vybavení laboratoře. 2. Správná laboratorní praxe, proces akreditace mikrobiologických laboratoří 3. Výskyt patogenních organismů a mykotoxinů v potravinách a vodě. 4. Možnosti průkazu a stanovení patogenních a indikátorových organismů. 5. Dezinfekční prostředky v biotechnologiích; stanovení povrchové hygieny, stanovení mikroorganismů ve vzduchu. 6. Omezování kontaminace - sterilizace, mrazení, ozařování a další techniky. 7. Chemická anabióza - využití konzervačních látek. 8. Prediktivní mikrobiologie 9. Konstrukce ideálního závodu, procesní hygiena. 10. Zavádění a dodržování pravidel systému HACCP. 11. Správná výrobní a hygienická praxe v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. 12. Dodržování iso-norem řady 9000; 22 000 a dalších. 13. Pravidla práce s geneticky modifikovanými organismy. 14. Legislativa EU a dalších států v potravinářství a farmaceutickém průmyslu Poslední úprava: Patáková Petra (30.04.2018)
|
|
||
http://eso.vscht.cz Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
|
|
||
Mikrobiologie Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.5 | 14 | ||
Obhajoba individuálního projektu | 0.5 | 14 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Práce na individuálním projektu | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 2 | 56 | ||
5 / 5 | 140 / 140 |