|
|
|
||
Předmět je zaměřen na rozšíření znalostí v oblasti principů a aplikací moderních metod přípravy vzorku a instrumentálních metod v analýze potravin.
Přednášky jsou koncipovány do dvou částí:
1. Technická: a) odběr a příprava vzorku; b) separační, spektrometrické a elektrochemické metody;
2. Aplikační: charakteristika a analýza vybraných komponent potravin.
Poslední úprava: Kubová Petra (30.01.2018)
|
|
||
Studenti budou umět: Principy metod přípravy vzorku a jejich aplikace v analýze potravin. Principy instrumentálních metod a jejich aplikace v analýze potravin. Charakteristiky a metody analýzy peptidů, bílkovin, fenolů, flavonoidů, organických kyselin, alkaloidů, aditiv, kontaminantů a nanočástic. Poslední úprava: Kubová Petra (30.01.2018)
|
|
||
Úspěšné absolvování písemné zkoušky. Poslední úprava: Kubová Petra (30.01.2018)
|
|
||
Kirk R.S., Sawyer R., Pearson's Composition and Analysis of Foods, Longman, 1991, ISBN 0-582-40910-1 Wang J., Analytical Electrochemistry, VCH, Weiheim, New York, 1994, ISBN 1-56081-575-2 Silverstein R.M., Spectrometric Identification of Organic Compounds, 7th edition, Wiley, 2005, ISBN 978-0-471-39362-7 Pavia D.L. et al, Introduction to Spectroscopy 4th edition, Brooks/Cole Belmont, CA, USA, 2009, ISBN 978-0-495-11478-9 Belitz H.-D., Grosch W., Schieberle P., Food Chemistry, 4th ed., Springer-Verlag, Berlin 2009 (available as an e-book in the library of ICT Prague, ISBN 9783540699347) Otles S., Methods of Analysis of Food Components and Additives, CRC Press, 2005 (available as an e-book in the library of ICT Prague, ISBN 9780203503751) Odborné časopisy Poslední úprava: Poustka Jan (26.06.2024)
|
|
||
V rozsahu sylabu. Poslední úprava: Vlčková Martina (02.02.2018)
|
|
||
1. Analytický proces, analytický postup, pracovní charakteristiky 2. Techniky zpracování laboratorního vzorku 3. Chromatografické metody separace - preparativní a analytické 4. Elektromigrační metody separace - preparativní a analytické 5. Spojení separačních metod a hmotnostní spektrometrie 6. Molekulová absorpční spektrometrie v UV/VID 7. Infračervená spektrometrie 8. NMR spektrometrie 9. Metody atomové spektrometrie 10. Elektrochemické metody - potenciometrie, konduktometrie, voltametrie, amperometrie 11. Metody analýzy peptidů a bílkovin 12. Metody analýzy fenolů a flavonoidů 13. Metody analýzy alkaloidů a organických kyselin 14. Metody analýzy aditiv včetně nanomateriálů a kontaminantů Poslední úprava: Kubová Petra (30.01.2018)
|
|
||
https://e-learning.vscht.cz/ Belitz H.-D., Grosch W., Schieberle P.: Food Chemistry, 4nd ed., Springer-Verlag, Berlin 2009 (available as an e-book in the library of ICT Prague, ISBN 9783540699347) Otles S. (editor): Methods of Analysis of Food Components and Additives, CRC Press, 2005 (available as an e-book in the library of ICT Prague, ISBN 9780203503751)
Poslední úprava: Poustka Jan (13.09.2023)
|
|
||
Analytická chemie I; Analýza potravin a přírodních produktů Poslední úprava: Kubová Petra (30.01.2018)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.5 | 14 | ||
Účast na přednáškách | 1.5 | 42 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.5 | 14 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.5 | 42 | ||
4 / 4 | 112 / 112 |