|
|
|
||
Cílem předmětu je seznámit studenta s tradičními potravinářskými a dalšími obory, ve kterých je k získání finálního výrobku nutné využití mikrobiálního činitele. Mezi tyto obory patří pivovarství a sladařství, lihovarství, výroba droždí a krmné biomasy, produkce organických kyselin (octa, kyseliny citronové a mléčné) a další. Hlavními součástmi přehledu jednotlivých technologií je charakterizace a zpracování substrátu, fyziologie mikrobiálního činitele, vlastní mikrobiální proces, separace produktu a nákládání s odpady.
Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
|
|
||
Studenti budou umět: Samostatně se orientovat v problematice základních potravinářských a dalších technologií, vymezených sylabem předmětu. Základní procesy, využívané ve vymezených technologiích od přípravy substrátu po finální zpracování produktu. Charakterizovat mikrobiálního činitele u daných procesů. Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
|
|
||
Z:Kadlec P. a kol.,Technologie potravin I,VŠCHT Praha,2002,8070805101 Z:Basařová G. a kol.,Pivovarství:Teorie a praxe výroby piva,VŠCHT Praha,2010,9788070807347 Z:Malík F.,Ze života vína,Filip Trend Publishing,2003,8086282279 D:Rehm R.J., Reed G.,Biotechnology: Products of Primary Metabolism,Volume 6,Second Edition,Wiley,2008,9783527283163 D:Moo-Young M.,Comprehensive Biotechnology,Volume 3,Industrial Biotechnology and Comodity Products,Elsevier,2011,9780080885049 Poslední úprava: Patáková Petra (21.08.2024)
|
|
||
1. Suroviny a media pro fermentační výroby. Legislativa výroby potravin v ČR a v EU, systém HACCP. 2. Suroviny pivovarské technologie - ječmen, chmel, voda 3. Sladovací proces - princip, blokové schéma, technologické postupy. 4. Pivovarský proces - technologie výroby mladiny. 5. Kvasný proces. Filtrace, 6. Pasterace, stabilizace a stáčení piva; nealko pivo. 7. Pěstování vinné révy a výroba moštu. 8. Kvašení moštu, školení a zrání vína. 9. Biotechnologie pekařského droždí. Výroba krmné biomasy 10. Produkce ethanolu mikroorganismy. Fermentace, destilace. 11. Výroba vybraných druhů pálenek a lihovin. 12. Mikrobní produkce organických kyselin; výroba octa, kyseliny citronové a mléčné 13. Pěstování jedlých hub; fermentované sojové výrobky 14. Nákládání s odpady potravinářského průmyslu, kompostování, produkce bioplynu. Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
|
|
||
https://e-learning.vscht.cz/course/view.php?id=454 Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
|
|
||
Mikrobiologie, Chemické inženýrství Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.5 | 14 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.5 | 14 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.5 | 42 | ||
Účast na seminářích | 0.5 | 14 | ||
4 / 4 | 112 / 112 |