|
|
|
||
Předmět je zaměřen na pochopení manažerských systémů řízení jakosti a bezpečnosti produktů potravinářského a farmaceutického průmyslu. Dále seznamuje studenty s prováděním analýzy rizik, dodržováním pravidel bezpečnosti práce v laboratořích různého typu a kontrolními metodami, využívanými pro průkaz a stanovení mikroorganismů.
Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
|
|
||
Studenti budou umět: Orientovat se v problematice v rozsahu daného sylabu Nalézt vhodné informace o manažerských systémech řízení jakosti a bezpečnosti potravinářských a farmaceutických produktů Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
|
|
||
Demnerová K.: Laboratoř mikrobiologického zkoumání potravin, skriptum VŠCHT Praha, 2016 ISBN 978-80-7080-957-0 Benešová B., Fusek M., Hubálková P.: Bioléčiva, 2.vyd., skriptum VŠCHT Praha, 2016, ISBN 978-80-7080-955-6 Kuchař M.: Výzkum a vývoj léčiv, skriptum VŠCHT Praha, 2008, ISBN 978-80-7080-677-7 Mortimore S., Wallace C.: HACCP A practical approach, 3rd edition, Springer, 2013, ISBN 978-1-4614-5027-6
Poslední úprava: Patáková Petra (05.08.2024)
|
|
||
1. Bezpečnost a organizace práce v různých typech mikrobiologických laboratoří; požadavky na vybavení laboratoře pro práci s mikroorganismy z různých skupin. 2. Správná laboratorní praxe, proces akreditace mikrobiologických laboratoří, pravidla pro odběr vzorků pro mikrobiologická stanovení. 3. Výskyt patogenních organismů a mykotoxinů v potravinách, vodě a dalších materiálech. 4. Možnosti průkazu a stanovení patogenních a indikátorových organismů. Klasické kultivační metody a systémy rychlé detekce. 5. Dezinfekční prostředky v biotechnologiích; stanovení povrchové hygieny, stanovení mikroorganismů ve vzduchu. 6. Omezování kontaminace - sterilizace, mrazení, ozařování a další techniky. 7. Rozdíly mezi výrobou potravin, doplňků stravy a léků, výroba potravin nového typu. 8. Prediktivní mikrobiologie; GRAS látky a mikroorganismy, transport mikrobiálních vzorků. 9. Konstrukce ideálního závodu, procesní hygiena. 10. Zavádění a dodržování pravidel systému HACCP, analýza rizik. 11. Správná výrobní a hygienická praxe v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. 12. Dodržování iso-norem řady 9000; 22 000 a dalších. 13. Pravidla práce s geneticky modifikovanými organismy. 14. Legislativa EU a dalších států v potravinářství a farmaceutickém průmyslu Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
|
|
||
https://e-learning.vscht.cz/course/view.php?id=462 Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
|
|
||
Mikrobiologie Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.1 | 4 | ||
Obhajoba individuálního projektu | 0.1 | 4 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Práce na individuálním projektu | 0.6 | 18 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.1 | 30 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |