|
|
|
||
Náplní předmětu je přehled a interpretace markerů, které umožňují určit nutriční stav klienta a navrhovat opatření v dietě, případně nutriční podporu. Součástí jsou i kazuistiky charakterizující dopady neadekvátních hodnot. Druhá část předmětu je věnována možnostem a úskalím práce s databázemi složení potravin.
Poslední úprava: Pulkrabová Jana (16.11.2021)
|
|
||
Forma zakončení předmětu: písemná a ústní zkouška Podmínky zakončení předmětu: Úspěšné absolvování písemné a ústní zkoušky Poslední úprava: Pulkrabová Jana (16.11.2021)
|
|
||
Z: Hloch O.: Užitečné tabulky pro praxi nejen v interních oborech. Grada Publishing, Praha, 2018. ISBN 978-80-271-0311-9 Z: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu. Výživa servis s.r.o., Praha, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3 D: Zlatohlávek L. a kol.: Klinická dietologie a výživa. Current Media, Praha, 2016; ISBN: 978-80-88129-03-5 D: Kohout P. a kol.: Klinická výživa. Galén, Praha, 2021; ISBN 978-80-7492-555-9 Poslední úprava: Pulkrabová Jana (16.11.2021)
|
|
||
1. Bazální metabolismus – měření a výpočty, interpretace dat; hodnoty BMI - interpretace 2. Kalkulace potřebného energetického příjmu – bazální metabolismus, faktor aktivity, teploty a nemoci 3. Dusíková bilance a exkrece močoviny (urea) - interpretace 4. Glykemie a insulinemie – poruchy tolerance glukosy, kardiovaskulární onemocnění; krevní lipidy; laktát 5. Plasmatické proteiny a hodnocení nutričního stavu; kreatinin v nefrologii; močová kyselina 6. Ionty a stopové prvky; fosfor 7. Další a pomocné markery: vitaminy, hormony, jaterní testy, markery zánětu, krevní obraz, laboratorní vyšetření moči 8. Antropometrické ukazatele a jejich interpretace 9. Přístroje pro hodnocení složení těla 10. Databáze složení potravin – živiny a další parametry, geografické rozdíly, využitelnost živin, názvy a označení potravin 11. Středoevropské databáze 12. Západoevropské databáze, databáze USA 13. Kalkulace složení pokrmů na základě dat z databází 14. Databáze Nutriservis – praktická cvičení Poslední úprava: Vlčková Martina (30.01.2024)
|
|
||
http://www1.lf1.cuni.cz/~kocna/glab/glency1.htm http://employees.csbsju.edu/hjakubowski/classes/ch331/bcintro/default.html http://www1.lf1.cuni.cz/~kocna/ppt/bioge_20vscht_diag.pdf http://www1.lf1.cuni.cz/~kocna/ppt/ge_kasu2021.pdf http://www1.lf1.cuni.cz/~kocna/ppt/dech_pgs21.pdf https://www.inbody.cz/ Poslední úprava: Pulkrabová Jana (17.11.2021)
|
|
||
Studenti budou umět: Charakterizovat význam a omezení biochemických parametrů sloužících k posouzení nutričního stavu Charakterizovat význam a omezení antropometrických a dalších neinvazivních parametrů sloužících k posouzení nutričního stavu Kriticky posoudit využití různých databází pro hledání informací o složení potravin Poslední úprava: Pulkrabová Jana (16.11.2021)
|
|
||
Biochemie, Výživa člověka Poslední úprava: Pulkrabová Jana (16.11.2021)
|
|
||
Prerekvizita: Biochemie, Výživa člověka Korekvizita: Chemie potravin Poslední úprava: Pulkrabová Jana (16.11.2021)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.5 | 14 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.5 | 42 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |