| 
 | 
 | 
| 
 | ||
| Předmět tvoří nástavbu základního kurzu Biochemie. Měl by studenty přivést k širšímu chápání biologických a biochemických souvislostí. Proto jsou témata jednotlivých přednášek volena tak, aby se v nich promítly poznatky z různých oblastí biochemie (struktury biopolymerů, molekulová genetika, metabolismus, aplikace bioanalytických metod). Poslední úprava: Lipovová Petra (09.05.2022)
                                
                                 | 
| 
 | ||
| Ústní zkouška. Poslední úprava: Lipovová Petra (09.05.2022)
                                
                                 | 
| 
 | ||
| Z: Kodíček M., Valentová O., Hynek R.: Biochemie - chemický pohled na biologický svět, Vydavatelství VŠCHT, Praha 2018, ISBN 978-80-7080-927-3 Z: Kodíček M.: Biochemické pojmy - výkladový slovník, Vydavatelství VŠCHT, Praha 2007, ISBN 80-7080-669-2, elektronická verze dostupná na stránkách Vydavatelství VŠCHT. D: Kodíček M, Karpenko V.: Biofysikální chemie, Academia Praha 2000, ISBN 80-200-0791-1 Poslední úprava: Lipovová Petra (09.05.2022)
                                
                                 | 
| 
 | ||
| 1. Úvod: O čem je současná biochemie? 
 2. Metabolismus a transport kyslíku a oxidu uhličitého, xenobiochemie. 
 3. Biochemie esenciálních faktorů 
 4. Regulace proteinů 
 5. Hormony a přenos informace přes biologickou membránu 
 6-7. Koordinace metabolických funkcí v mnohobuněčném organismu 
 8. Biochemie eukaryotní buňky I - organely 
 9. Biochemie eukaryotní buňky II - cytoskelet 
 10. Rozdělení organismů z hlediska zdroje uhlíku, energie. 
 11-12. Základní metody genového inženýrství 
 13-14. Klinická Biochemie Poslední úprava: Lipovová Petra (09.05.2022)
                                
                                 | 
| 
 | ||
| https://e-learning.vscht.cz/course/view.php?id=301 https://e-learning.vscht.cz/course/view.php?id=446 Poslední úprava: Lipovová Petra (09.05.2022)
                                
                                 | 
| 
 | ||
| Studeni budou umět orientovat se v biochemické literatuře a chápat biochemické souvislosti, promítající se v současné době do všech oborů potravinářské technologie, zemědělství či medicíny. 
 Poslední úprava: Lipovová Petra (09.05.2022)
                                
                                 | 

