| 
 | 
 | 
| 
 | ||
| V rámci předmětu se posluchači seznámí s různými scénáři falšování významných potravinových komodit, 
produktů a doplňků stravy; diskutována budou i potenciální zdravotní rizika pro konzumenty. Pozornost bude 
věnována též významu sledovatelnosti v řetězci zemědělská produkce - zpracování / výroba - transport / 
skladování - distribuce. Prezentovány budou jak klasické postupy průkazu falšování, tak i strategie autentikace 
založené na nejmodernějších laboratorních technikách. Součástí výuky budou studie dokumentující reálné 
příklady z praxe.  
 Poslední úprava: Kubová Petra (02.02.2018)
                                
                                 | 
| 
 | ||
| Podmínkou pro udělení zápočtu je úspěšné vypracování a prezentace semestrálního projektu dle zadání Úspěšné absolvování písemné a ústní části zkoušky Poslední úprava: Kubová Petra (02.02.2018)
                                
                                 | 
| 
 | ||
| Z: FoodIntegrity Handbook: a guide to food authenticity issues and analytical solutions, 2018, ISBN print version 978-2-9566303-0-2, electronic version 978-2-9566303-1-9 Z: Da-Wen Sun, Modern Techniques for Food Authentication, 2nd Edition, Academic Press, 2018, Hardback ISBN: 9780128142646, eBook ISBN: 9780128142653 D: Downey G., Advances in Food Authenticity Testing, Woodhead Publishing, Elsevier, 2016, ISBN 978-0-08-100220-9 D: Kolektiv autorů, Metody a kriteria pro ověřování autenticity potravin a potravinářských surovin, Key Publishing, 2011, ISBN 978-80-7418-124-5 
 Poslední úprava: Tomaniová Monika (28.08.2024)
                                
                                 | 
| 
 | ||
| V rozsahu sylabu Poslední úprava: Vlčková Martina (31.01.2018)
                                
                                 | 
| 
 | ||
| 1. Úvod do problematiky falšování potravin 2. Tradiční postupy prokazování falšování potravin 3. Současné analytické strategie používané pro průkaz falšování potravin a doplňků stravy 4. Využití chemometrických nástrojů pro efektivní odhalování falšování potravin a doplňků stravy 5. Falšování potravin rostlinného původu a nápojů, případové studie 6. Falšování potravin živočišného původu, případové studie 7. Falšování doplňků stravy 8. Průkaz autenticity technologických postupů používaných při výrobě potravin 9. Sledovatelnost v potravních řetězcích, úvod do problematiky 10. Principy globální sledovatelnosti potravin 11. Funkce a činnost inspekčních orgánů při odhalování falšování potravin a doplňků stravy 12. Komunikace s konzumenty o rizicích spojených s falšováním potravin a souvisejících legislativních požadavcích Poslední úprava: Tomaniová Monika (11.09.2023)
                                
                                 | 
| 
 | ||
| Odborné články a knihy z databází Web of Science, KNOVEL, ScienceDirect, Wiley Online Library, apod. Poslední úprava: Vlčková Martina (31.01.2018)
                                
                                 | 
| 
 | ||
| Studenti budou umět: Kriticky analyzovat příčiny a důsledky falšování potravin a doplňků stravy, jak z ekonomického, tak zdravotního hlediska Orientovat se v analytických postupech používaných pro prokazování falšování potravin a doplňků stravy Orientovat se v přístupech používaných pro sledovatelnost potravin Navrhnout postupy pro zjištění falšování potravin a doplňků stravy na scénáři případové studie Poslední úprava: Tomaniová Monika (28.01.2018)
                                
                                 | 
| 
 | ||
| Chemie potravin, Analýza potravin a přírodních produktů Poslední úprava: Kubová Petra (21.02.2018)
                                
                                 | 
| Zátěž studenta | ||||
| Činnost | Kredity | Hodiny | ||
| Konzultace s vyučujícími | 0.5 | 14 | ||
| Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
| Práce na individuálním projektu | 1 | 28 | ||
| Příprava na zkoušku a její absolvování | 1 | 28 | ||
| Účast na seminářích | 0.5 | 14 | ||
| 4 / 4 | 112 / 112 | |||

