Cílem předmětu je seznámit studenta s tradičními potravinářskými a dalšími obory, ve kterých je k získání finálního výrobku nutné využití mikrobiálního činitele. Mezi tyto obory patří pivovarství a sladařství, lihovarství, výroba droždí a krmné biomasy, produkce organických kyselin (octa, kyseliny citronové a mléčné) a další. Hlavními součástmi přehledu jednotlivých technologií je charakterizace a zpracování substrátu, fyziologie mikrobiálního činitele, vlastní mikrobiální proces, separace produktu a nákládání s odpady.
Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
The aim of the course is to acquaint students with traditional production of food, beverages and other products which require microbial agents to obtain final product. These industries include malting and brewing, wine-making, distilling industry, production of baker's yeast and biomass for feed purposes, production of organic acids (vinegar, citric acid and lactic acid) and others. Lectures are mainly focused on an overview of mentioned technologies, characterization and processing of raw materials, physiology of microbial agent, microbial process, product separation and waste management.
Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
Literatura -
Povinná:
Kadlec, Pavel, Melzoch, Karel, Voldřich, Michal. Přehled tradičních potravinářských výrob, technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2012, https://vufind.techlib.cz/Record/000946232 s. ISBN 978-80-7418-145-0.
Kadlec, Karel, Kmínek, Miloš, Kadlec, Pavel. Měření a řízení v potravinářských a biotechnologických výrobách, technologie potravin. : , , https://vufind.techlib.cz/Record/000967188 s. ISBN 978-80-7418-232-7.
Basařová, Gabriela. Sladařství, teorie a praxe výroby sladu. Praha: Havlíček Brain Team, 2015, https://vufind.techlib.cz/Record/000958113 s. ISBN 978-80-87109-47-2.
Basařová, Gabriela. Pivovarství, teorie a praxe výroby piva. Praha: Vydavatelství VŠCHT, 2010, https://vufind.techlib.cz/Record/000661356 s. ISBN 978-80-7080-734-7.
Doporučená:
Rychtera, Mojmír, Uher, Jiří, Páca, Jan. Lihovarství, drožďařství a vinařství.. Praha: Nakladatelství technické literatury, 1987, https://vufind.techlib.cz/Record/000046130 s. ISBN .
Poslední úprava: prepocet_literatura.php (19.12.2024)
Obligatory:
Kunze, Wolfgang. Technology brewing and malting. Berlin: VLB, 2004, https://vufind.techlib.cz/Record/000934063 s. ISBN 3-921690-49-8.
Cantarelli, C., Lanzarini, G.. Biotechnology applications in beverage production. London: Elsevier Applied Science, 1989, https://vufind.techlib.cz/Record/000010113 s. ISBN 1-85166-328-2.
Okafor, Nduka. Modern industrial microbiology and biotechnology. Enfield: Science Publishers, 2007, https://vufind.techlib.cz/Record/000937795 s. ISBN 978-1-57808-513-2.
Holló, J., Törley, D.. Biotechnology and food industry. Budapest: Akadémiai Kiadó, 1988, https://vufind.techlib.cz/Record/000067582 s. ISBN 963-05-5228-0.
Poslední úprava: prepocet_literatura.php (19.12.2024)
Sylabus -
1. Suroviny a media pro fermentační výroby. Legislativa výroby potravin v ČR a v EU, systém HACCP.
2. Suroviny pivovarské technologie - ječmen, chmel, voda
3. Sladovací proces - princip, blokové schéma, technologické postupy.
4. Pivovarský proces - technologie výroby mladiny.
5. Kvasný proces. Filtrace,
6. Pasterace, stabilizace a stáčení piva; nealko pivo.
7. Pěstování vinné révy a výroba moštu.
8. Kvašení moštu, školení a zrání vína.
9. Biotechnologie pekařského droždí. Výroba krmné biomasy
10. Produkce ethanolu mikroorganismy. Fermentace, destilace.
11. Výroba vybraných druhů pálenek a lihovin.
12. Mikrobní produkce organických kyselin; výroba octa, kyseliny citronové a mléčné