Předmět je zaměřen na základní kategorie funkčních fermentovaných i nefermentovaných potravin, pochopení vztahu mezi vlastnostmi bakterií mléčného kvašení a jejich zdravotních benefitů. Studenti se seznámí s použitím probiotických mikroorganismů v potravinářských technologiích, problematikou jejich stability a stanovení. Rovněž budou probrány základní legislativní dokumenty týkající se označování potravin, zdravotních a nutričních tvrzení. V další části výuky budou prezentovány základní poznatky o funkčních složkách jednotlivých komodit potravin.
Poslední úprava: Horáčková Šárka (01.04.2025)
The course focuses on basic categories of functional fermented and non-fermented foods, understanding of relationship between the properties of lactic acid bacteria and their health benefits. Students will get information about the use of probiotic microorganisms in food technologies, their stability and determination. Basic legislative documents concerning food labeling, health and nutrition claims will be summarized. Information on functional componets of food (dairy products, cereal products, oil etc.) will be presented.
Poslední úprava: Horáčková Šárka (01.04.2025)
Literatura
Z: Farnworth E. R.: Handbook of Fermented Functional Foods. CRC Press London 2008. ISBN 978-1-4200-5326-5.
Z: Kalač P.: Funkční potraviny, kroky ke zdraví. Dona České Budějovice 2003. ISBN 80-7322-029-6
8. Stanovení mikroorganismů v potravinách, specifické podmínky pro stanovení probiotických mikroorganismů
9. Netradiční fermentované potraviny
10.Rostlinná vláknina, cereálie, rostlinné produkty jako funkční potraviny
11.Prebiotika a synbiotika
12.Mléko a mléčné výrobky jako funkční potraviny
13.Rostlinné oleje jako funkční potraviny, význam jednotlivých mastných kyselin ve výživě
14.Vývoj ve spotřebě funkčních potravin, přístup spotřebitelů
Poslední úprava: Horáčková Šárka (24.04.2025)
1. Definition and clasification of functional food, organic food, food supplements, novel foods
2. Basic legislative documents, food labeling, health and nutrition claims, energy value of food
3. Definition and properties of probiotic microorganisms
4. Lactic acid bacteria, characteristics and use
5. Characteristics of probiotic lactic acid bacteria and other species used as probiotics
6. Technological properties of probiotic microorganisms, their health-functional effects
7. Probiotic foods, dietary supplements, factors affecting the stability of probiotics in food
8. Determination of microorganisms in foodstuffs, specific conditions for determination of probiotic microorganisms
9. Non-traditional fermented foods
10. Vegetable fiber, cereals, vegetable products as functional foods
11. Prebiotics and synbiotics
12. Milk and dairy products as functional foods
13. Vegetable oils as a functional food, fatty acids in nutrition
14. Development in the consumption of functional foods, consumer access
Poslední úprava: Horáčková Šárka (24.04.2025)
Studijní opory -
Základní studijní materiály pro zapsané studenty: on line materiály e-learning.
Poslední úprava: Horáčková Šárka (29.01.2018)
on line e-learning
Poslední úprava: Horáčková Šárka (29.01.2018)
Výsledky učení -
Studenti budou umět:
zhodnotit vlastnosti bakterií mléčného kvašení a probiotických mikroorganismů z hlediska růstu, funkčních a technologických vlastností,
zhodnotit význam jednotlivých složek potravin ve výživě, znát jejich výskyt v potravinách
orientovat se v základních legislativních dokumentech, zejména týkajících se zdravotních a nutričních tvrzení a označování potravin
Poslední úprava: Horáčková Šárka (24.04.2025)
Students will be able to evaluate the properties of lactic acid bacteria and probiotic microorganisms in terms of growth, functional and technological properties. They will know basic legislative documents concerining food labeling and health claims, the most important food components and their influence on human health.
Students will be able:
to evaluate the properties of lactic acid bacteria and probiotic microorganisms in terms of growth, functional and technological properties,
to assess and evaluate the importance of the different components of food in nutrition, their occurence in food
to confess in legislative documents, especially on health and nutrition claims and food labeling
Poslední úprava: Horáčková Šárka (29.01.2018)
Studijní prerekvizity -
Mikrobiologie B320007
Úvod do potravinářských a biochemických věd B322002
Poslední úprava: Horáčková Šárka (29.01.2018)
Microbiology B320007
Introduction to Food Sciences B322002
Poslední úprava: Horáčková Šárka (29.01.2018)
Zátěž studenta
Činnost
Kredity
Hodiny
Účast na přednáškách
1
28
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi