PředmětyPředměty(verze: 970)
Předmět, akademický rok 2024/2025
  

pondělí 28. 4. 2025 od 17 hodin budou nedostupné některé informační systémy školy z důvodu servisních prací.

Jedná se hlavně o Studijní informační systém (SIS), Finanční IS (iFIS/webFIS), MIS/OBD/Verso, Kopla a navázané agendy.

Předpokládá se, že v úterý ráno by již vše mělo být opět v provozu.

Práce s elektronickou poštou či sdílené disky tímto nijak dotčeny nebudou.

Výpočetní centrum

Produkce potravinářských surovin - B324002
Anglický název: Production of Food Raw Materials
Zajišťuje: Ústav konzervace potravin (324)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2019 do 2025
Semestr: letní
Body: letní s.:3
E-Kredity: letní s.:3
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:2/0, Zk [HT]
Počet míst: neomezen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Staré označení: PPS
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: Rajchl Aleš doc. Ing. Ph.D.
Záměnnost : N324002
Pro tento předmět jsou dostupné online materiály
Anotace -
Předmět je zaměřen na problematiku produkce jednotlivých potravinářských surovin. Diskutována je problematika samotné produkce, skladování, a posklizňových manipulací. Student je seznámen se základními kvalitativními parametry vybraných surovin, a to živočišného i rostlinného původu. Posluchači jsou seznámeni i s legislativními aspekty a zemědělskými standardy majícími vliv na produkci potravinářských surovin. Předmět posiluje informovanost o globálním přístupu k výrobě potravin dle přístupu „od farmy po vidličku“.
Poslední úprava: Rajchl Aleš (15.04.2025)
Podmínky zakončení předmětu (Další požadavky na studenta) -

Zkouška se skládá z písemné a ústní části.

Písemná část: 100 % otázek je otevřených. Maximální počet bodů 100. Hodnocení: 100 - 90 bodů - A, 89 - 80 bodů - B, 79 - 70 bodů - C, 69 - 60 bodů - D, 59 - 50 bodů - E, 49 - 0 bodů - F.

Ústní část: jsou položeny dvě náhodné otázky, popř. doplňující otázka.

Váha písemné a ústní části je 1:1.

V případě základních neznalostí zjištěných během ústního zkoušení (student je na ně upozorněn během přednášek) je ústní část a tedy i celkově zkouška hodnocena za F.

Poslední úprava: Rajchl Aleš (15.04.2025)
Literatura -

Povinná:

Doporučená:

  • Jiří Petr, František Louda. Produkce potravinářských surovin. Praha: VŠCHT Praha, 1998, s. ISBN 80-7080-332-0.

Poslední úprava: Rajchl Aleš (15.04.2025)
Sylabus -

1. Úvod do problematiky potravinářských surovin, základní členění potravinářských surovin, historie a současnost zemědělství, zemědělská produkce, kvalita potravinářských surovin, zemědělství ČR

2. Sklizeň a skladování potravinářských surovin rostlinného původu, stanovení doby sklizně, snížení posklizňových ztrát, faktory ovlivňující skladovatelnost, skladování plodin

3. Obilniny, pšenice, ječmen, žito, oves, žitovec, kukuřice, rýže, proso a další minoritní obilniny, pseudocereálie (pohanka, laskavec aj.)

4. Cukrodárné plodiny, cukrová řepa, cukrová třtina, minoritní cukrodárné plodiny, sladké plodiny (stévie aj.)

5. Škrobnaté a inulinové plodiny, brambor, tropické škrobnaté plodiny (maniok, batáty, jamy, taro aj.), inulinové plodiny (jakon, aj.)

6. Olejniny, palmy, sója, řepka, slunečnice, hořčice, mák a minoritní olejniny

7. Chmel

8. Ovoce a zelenina

9. Další minoritní plodiny (luskoviny, káva, kakao, čaj)

10. Užitkové vlastnosti hospodářských zvířat, domestikace, rozdělení plemen hospodářských zvířat

11. Produkce masa, chov skotu, ovcí, koz, prasat, drůbeže a ryb

12. Produkce mléka

13. Produkce vajec

14. Minoritní živočišné produkty (med, hmyz aj.)

Poslední úprava: Rajchl Aleš (15.04.2025)
Studijní opory -

elektronické studijní materiály: https://e-learning.vscht.cz/

Poslední úprava: Fialová Jana (18.12.2017)
Výsledky učení -

Studenti budou umět:

  • přehled o potravinářských surovinách rostlinného a živočišného původu
  • základního přehledu v oblasti produkce a bezpečnosti potravinářských surovin
  • schopnosti posuzovat kvalitu potravinářských surovin pro potravinářský průmysl
  • znalosti o zbožíznalství vybraných potravinářských surovin

Poslední úprava: Rajchl Aleš (15.04.2025)
Studijní prerekvizity -

žádné

Poslední úprava: Fialová Jana (18.12.2017)
 
VŠCHT Praha