![]() | V pondělí 28. 4. 2025 od 17 hodin budou nedostupné některé informační systémy školy z důvodu servisních prací. Jedná se hlavně o Studijní informační systém (SIS), Finanční IS (iFIS/webFIS), MIS/OBD/Verso, Kopla a navázané agendy. Předpokládá se, že v úterý ráno by již vše mělo být opět v provozu. Práce s elektronickou poštou či sdílené disky tímto nijak dotčeny nebudou. Výpočetní centrum |
|
|
|
||
Předmět je zaměřen na problematiku produkce jednotlivých potravinářských surovin. Diskutována je problematika samotné produkce, skladování, a posklizňových manipulací. Student je seznámen se základními kvalitativními parametry vybraných surovin, a to živočišného i rostlinného původu. Posluchači jsou seznámeni i s legislativními aspekty a zemědělskými standardy majícími vliv na produkci potravinářských surovin. Předmět posiluje informovanost o globálním přístupu k výrobě potravin dle přístupu „od farmy po vidličku“.
Poslední úprava: Rajchl Aleš (15.04.2025)
|
|
||
Zkouška se skládá z písemné a ústní části. Písemná část: 100 % otázek je otevřených. Maximální počet bodů 100. Hodnocení: 100 - 90 bodů - A, 89 - 80 bodů - B, 79 - 70 bodů - C, 69 - 60 bodů - D, 59 - 50 bodů - E, 49 - 0 bodů - F. Ústní část: jsou položeny dvě náhodné otázky, popř. doplňující otázka. Váha písemné a ústní části je 1:1. V případě základních neznalostí zjištěných během ústního zkoušení (student je na ně upozorněn během přednášek) je ústní část a tedy i celkově zkouška hodnocena za F. Poslední úprava: Rajchl Aleš (15.04.2025)
|
|
||
Povinná:
Doporučená:
Poslední úprava: Rajchl Aleš (15.04.2025)
|
|
||
1. Úvod do problematiky potravinářských surovin, základní členění potravinářských surovin, historie a současnost zemědělství, zemědělská produkce, kvalita potravinářských surovin, zemědělství ČR 2. Sklizeň a skladování potravinářských surovin rostlinného původu, stanovení doby sklizně, snížení posklizňových ztrát, faktory ovlivňující skladovatelnost, skladování plodin 3. Obilniny, pšenice, ječmen, žito, oves, žitovec, kukuřice, rýže, proso a další minoritní obilniny, pseudocereálie (pohanka, laskavec aj.) 4. Cukrodárné plodiny, cukrová řepa, cukrová třtina, minoritní cukrodárné plodiny, sladké plodiny (stévie aj.) 5. Škrobnaté a inulinové plodiny, brambor, tropické škrobnaté plodiny (maniok, batáty, jamy, taro aj.), inulinové plodiny (jakon, aj.) 6. Olejniny, palmy, sója, řepka, slunečnice, hořčice, mák a minoritní olejniny 7. Chmel 8. Ovoce a zelenina 9. Další minoritní plodiny (luskoviny, káva, kakao, čaj) 10. Užitkové vlastnosti hospodářských zvířat, domestikace, rozdělení plemen hospodářských zvířat 11. Produkce masa, chov skotu, ovcí, koz, prasat, drůbeže a ryb 12. Produkce mléka 13. Produkce vajec 14. Minoritní živočišné produkty (med, hmyz aj.)
Poslední úprava: Rajchl Aleš (15.04.2025)
|
|
||
elektronické studijní materiály: https://e-learning.vscht.cz/ Poslední úprava: Fialová Jana (18.12.2017)
|
|
||
Studenti budou umět:
Poslední úprava: Rajchl Aleš (15.04.2025)
|
|
||
žádné Poslední úprava: Fialová Jana (18.12.2017)
|