Předmět je zaměřen na souhrnný popis infekčních agens a jejich vlastností a na pochopení mechanismů účinku jak syntetických antimikrobiálních látek, tak přirozených obranných systémů makroorganismu. Pozornost je věnována zdrojům mikrobiální kontaminace farmaceutických výrob a způsobům eliminace mikroorganismů z farmaceutických produktů a výrobního prostředí.
Poslední úprava: Kubová Petra (19.12.2017)
The course is focused on overall description of infectious agents and their properties and effect of antibiotics and synthetic anti-infective agents as well as action of immune systems on microorganisms. Attention is paid to the sources of microbial contamination and methods of eliminating undesired microorganisms from the pharmaceutical products and processing environment.
Poslední úprava: Kubová Petra (19.12.2017)
Podmínky zakončení předmětu (Další požadavky na studenta) -
úspěšné absolvování písemné a ústní zkoušky
Poslední úprava: Hochel Igor (24.01.2018)
completed written and oral exams
Poslední úprava: Hochel Igor (24.01.2018)
Literatura -
Povinná:
Denyer S.P., Hodges N.A., Gorman S.P.. Hugo and Russell’s Pharmaceutical Microbiology. Oxford, UK: Blackwell Science, 2004, s. ISBN 9780632064670.
Goering R.V., Zuckerman M., Roitt I.M., Chiodini P.L.. Mimsova lékařská mikrobiologie. : Triton, 2016, s. ISBN 978807879280.
Kolářová L.. Obecná a klinická mikrobiologie. : Galen, 2020, s. ISBN 9788074924774.
Hořejší V., Bartůňková J., Brdička T., Špísek R.. Základy imunologie. : Triton, 2017, s. ISBN 9788075532503.
Doporučená:
Volf P., Horák P.. Paraziti a jejich biologie. : Triton, 2007, s. ISBN 9788073870089.
Poslední úprava: prepocet_literatura.php (19.12.2024)
Z: Denyer S.P., Hodges N.A., Gorman S.P., Hugo and Russell’s Pharmaceutical Microbiology. 7th edition, Blackwell Science, 2004, 9780632064670.
využívat získané znalosti při posuzování a vyhodnocování možných zdrojů mikrobiální kontaminace v potravinářské a farmaceutické výrobě, ve zdravotnických zařízeních a v prostředí se zvýšenými požadavky na mikrobiální čistotu
využívat získané znalosti při posuzování účinnosti antimikrobiálních látek, sterilisačních a dezinfekčních postupů
charakterizovat nejvýznamnější původce virových, bakteriálních, fungálních a protozoálních infekcí
využívat získané znalosti při práci s produkčními nebo pathogenními mikroorganismy
Poslední úprava: Kubová Petra (19.12.2017)
Students will be able to:
Use the acquired knowledge when evaluating the possible sources of the microbial contamination in food and pharmaceutical processing and medical facilities.
Take advance of acquired knowledge at evaluation of the activity or efficiency of the anti-microbial agents, disinfectants and sterilizing procedures, respectively.
Characterize of viral, bacterial, fungal and protozoan agents causing the serious diseases.
Use the acquired knowledge when handling production or pathogenic microorganisms.
Poslední úprava: Kubová Petra (19.12.2017)
Studijní prerekvizity -
Mikrobiologie
Poslední úprava: Kubová Petra (19.12.2017)
Microbiology
Poslední úprava: Kubová Petra (19.12.2017)
Zátěž studenta
Činnost
Kredity
Hodiny
Účast na přednáškách
1
28
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi