Předmět je zaměřen na rozšíření znalostí v oblasti principů a aplikací moderních metod přípravy vzorku a instrumentálních metod v analýze potravin.
Přednášky jsou koncipovány do dvou částí:
1. Technická: a) odběr a příprava vzorku; b) separační, spektrometrické a elektrochemické metody;
2. Aplikační: charakteristika a analýza vybraných komponent potravin.
Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
The course is aimed at the knowledge expansion of the principles and applications of modern methods of sample preparation and instrumental methods in food analysis. The lectures are divided into two parts: 1 Technical: a) sampling and sample preparation, b) separation, spectrometric and electrochemical methods; 2 Application: characterization and analysis of selected food components.
Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
Podmínky zakončení předmětu (Další požadavky na studenta) -
Úspěšné absolvování písemné zkoušky.
Poslední úprava: Poustka Jan (30.01.2018)
Successful completion of a written examination.
Poslední úprava: Poustka Jan (30.01.2018)
Literatura -
Doporučená:
Kirk, R.S., Sawyer, R.. Pearson's Composition and Analysis of Foods. : Longman, 1991, s. ISBN 0-582-40910-1.
Wilson, R.H.. Spectroscopic Techniques for Food Analysis. : Wiley-Interscience, 1994, s. ISBN 047118554X.
Wang, J.. Analytical Electrochemistry. Weiheim, New York: VCH, 1994, s. ISBN 1-56081-575-2.
Kellner, R. et al.. Analytical chemistry, the approved text to the FESC curriculum analytical chemistry. Weinheim: Wiley, 1998, https://vufind.techlib.cz/Record/000907259 s. ISBN 3-527-28881-3.
Milata, V., Segla, P.. Vybrané metódy molekulovej spektroskopie. Slovenská technická univerzita, Bratislava: Slovenská technická univerzita, Bratislava, 2007, s. ISBN 978-80-227-2618-4.
Silverstein R.M.. Spectrometric Identification of Organic Compounds, 7th edition. : Wiley, 2005, s. ISBN 978-0-471-39362-7.
Pavia, D.L. et al.. Introduction to Spectroscopy, 4th edition. CA, USA: Brooks/Cole Belmont, 2009, s. ISBN 978-0-495-11478-9.
Belitz, H.-D., Grosch, W., Schieberle, P.. Food Chemistry, 4th ed.. Berlin: Springer-Verlag, 2009, s. ISBN 9783540699347.
Otles, S.. Methods of Analysis of Food Components and Additives. : CRC Press, 2005, s. ISBN 9780203503751.
Poslední úprava: prepocet_literatura.php (19.12.2024)
Recommended:
Kirk, R.S., Sawyer, R.. Pearson's Composition and Analysis of Foods. : Longman, 1991, s. ISBN 0-582-40910-1.
Wilson, R.H.. Spectroscopic Techniques for Food Analysis. : Wiley-Interscience, 1994, s. ISBN 047118554X.
Wang, J.. Analytical Electrochemistry. New York: VCH, Weiheim, 1994, s. ISBN 1-56081-575-2.
Kellner, R. et al.. Analytical chemistry, the approved text to the FESC curriculum analytical chemistry. Weinheim: Wiley, 1998, https://vufind.techlib.cz/Record/000907259 s. ISBN 3-527-28881-3.
Milata, V., Segla, P.. Vybrané metódy molekulovej spektroskopie. Slovenská technická univerzita, Bratislava: Slovenská technická univerzita, Bratislava, 2007, s. ISBN 978-80-227-2618-4.
Silverstein R.M.. Spectrometric Identification of Organic Compounds, 7th edition. : Wiley, 2005, s. ISBN 978-0-471-39362-7.
Pavia, D.L. et al.. Introduction to Spectroscopy, 4th edition. CA, USA: Brooks/Cole Belmont, 2009, s. ISBN 978-0-495-11478-9.
Belitz, H.-D., Grosch, W., Schieberle, P.. Food Chemistry, 4th ed.. Berlin : Springer-Verlag, 2009, s. ISBN 9783540699347.
Otles, S.. Methods of Analysis of Food Components and Additives. : CRC Press, 2005, s. ISBN 9780203503751.
Poslední úprava: prepocet_literatura.php (19.12.2024)
Požadavky ke zkoušce (Forma způsobu ověření studijních výsledků) -
V rozsahu sylabu.
Poslední úprava: Vlčková Martina (02.02.2018)
Within the extent of the syllabus.
Poslední úprava: Vlčková Martina (02.02.2018)
Sylabus -
1. Analytický proces, analytický postup, pracovní charakteristiky
2. Techniky zpracování laboratorního vzorku
3. Chromatografické metody separace - preparativní a analytické
4. Elektromigrační metody separace - preparativní a analytické
5. Spojení separačních metod a hmotnostní spektrometrie
6. Molekulová absorpční spektrometrie v UV/VID
7. Infračervená spektrometrie
8. NMR spektrometrie
9. Metody atomové spektrometrie
10. Elektrochemické metody - potenciometrie, konduktometrie, voltametrie, amperometrie
11. Metody analýzy peptidů a bílkovin
12. Metody analýzy fenolů a flavonoidů
13. Metody analýzy alkaloidů a organických kyselin
14. Metody analýzy aditiv včetně nanomateriálů a kontaminantů
13. Methods of alkaloids and organic acids analysis
14. Methods of additives including nanomaterials and contaminants analysis
Poslední úprava: Poustka Jan (30.01.2018)
Studijní opory -
https://e-learning.vscht.cz/
Belitz H.-D., Grosch W., Schieberle P.: Food Chemistry, 4nd ed., Springer-Verlag, Berlin 2009 (available as an e-book in the library of ICT Prague, ISBN 9783540699347)
Otles S. (editor): Methods of Analysis of Food Components and Additives, CRC Press, 2005 (available as an e-book in the library of ICT Prague, ISBN 9780203503751)
Poslední úprava: Poustka Jan (13.09.2023)
https://e-learning.vscht.cz/
Belitz H.-D., Grosch W., Schieberle P.: Food Chemistry, 4nd ed., Springer-Verlag, Berlin 2009 (available as an e-book in the library of ICT Prague, ISBN 9783540699347)
Otles S. (editor): Methods of Analysis of Food Components and Additives, CRC Press, 2005 (available as an e-book in the library of ICT Prague, ISBN 9780203503751)
Poslední úprava: Poustka Jan (13.09.2023)
Výsledky učení -
Studenti budou umět:
Principy metod přípravy vzorku a jejich aplikace v analýze potravin.
Principy instrumentálních metod a jejich aplikace v analýze potravin.
Charakteristiky a metody analýzy peptidů, bílkovin, fenolů, flavonoidů, organických kyselin, alkaloidů, aditiv, kontaminantů a nanočástic.
Poslední úprava: Poustka Jan (30.01.2018)
Students will be able to:
Understand principles of sample preparation methods and their applications in food analysis.
Understand principles of instrumental methods and their applications in food analysis.
Understand characteristics and analysis of peptides, proteins, phenols, flavonoids, organic acids, alkaloids, additives, contaminants and nanoparticles.
Poslední úprava: Poustka Jan (30.01.2018)
Studijní prerekvizity -
Analytická chemie A; Analýza potravin a přírodních produktů
Poslední úprava: Poustka Jan (30.01.2018)
Analytical Chemistry A; Analysis of Foods and Natural Products
Poslední úprava: Poustka Jan (30.01.2018)
Zátěž studenta
Činnost
Kredity
Hodiny
Konzultace s vyučujícími
0.5
14
Účast na přednáškách
1.5
42
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi