Předmět je zaměřen na problematiku zpracování ovoce a zeleniny. Student je v rámci tohoto předmětu detailně seznámen s problematikou technologie všech základních druhů výrobků z ovoce a zeleniny. Nedílnou součástí předmětu je i problematika volby suroviny, předběžných operací, vhodných konzervačních zákroků a kvality finálních výrobků.
Poslední úprava: Rajchl Aleš (26.04.2022)
The subject is focused on the issue of fruit and vegetable processing. In this subject, the student is acquainted in detail with the technology of all basic types of fruit and vegetable products. An integral part of the course is the issue of raw material selection, preliminary operations, appropriate preservation procedures and the quality of final products.
Poslední úprava: Rajchl Aleš (26.04.2022)
Literatura -
Doporučená:
Kadlec, Pavel, Melzoch, Karel, Voldřich, Michal. Přehled tradičních potravinářských výrob, technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2012, s. ISBN 978-80-7418-145-0.
Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) a kolektiv. Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. Ostrava: Key Publishing , , s. ISBN 978-80-7418-086-6.
Sinha, Nirmal K., Sidhu, Jiwan S., Barta, József, Wu, James S. B., Cano, M. Pilar. Handbook of fruits and fruit processing. : , , s. ISBN 978-0-8138-0894-9.
Hui, Y. H.. Handbook of vegetable preservation and processing. New York: Marcel Dekker, 2004, s. ISBN 0-8247-4301-6.
Poslední úprava: prepocet_literatura.php (19.12.2024)
Recommended:
Kadlec, Pavel, Melzoch, Karel, Voldřich, Michal. Přehled tradičních potravinářských výrob, technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2012, s. ISBN 978-80-7418-145-0.
Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) a kolektiv. Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. Ostrava: Key Publishing , , s. ISBN 978-80-7418-086-6.
Sinha, Nirmal K., Sidhu, Jiwan S., Barta, József, Wu, James S. B., Cano, M. Pilar. Handbook of fruits and fruit processing. : , , s. ISBN 978-0-8138-0894-9.
Hui, Y. H.. Handbook of vegetable preservation and processing. New York: Marcel Dekker, 2004, s. ISBN 0-8247-4301-6.
Poslední úprava: prepocet_literatura.php (19.12.2024)
Sylabus -
1. Význam a historie konzervárenského a mrazírenského průmyslu
2. Doprava v potravinářských závodech
3. Předběžné operace: praní, třídění, loupání
4. Předběžné operace: odstopkování, odpeckování, dělení
5. Stabilizace suroviny během zpracování: blanšírování, antioxidační máčení
6. Vybrané konzervační zákroky v technologii ovoce a zeleniny
7. Technologie kusových ovocných výrobků: kompoty
8. Technologie kusových zeleninových výrobků: hrášek, okurky aj.
9. Technologie sušeného ovoce a zeleniny, kandované ovoce
10. Technologie zmrazeného ovoce a zeleniny
11. Technologie mělněných produktů: ovocné polotovary
12. Technologie mělněných produktů: rajčatový protlak
13. Technologie mělněných produktů: kečup, špenátový protlak aj.
14. Výpočty receptur, složení nálevů apod.
Poslední úprava: Rajchl Aleš (26.04.2022)
1. Importance and history of fruit and vegetable processing industry
5. Enzymatic browning control (blanching, dipping)
6. Selected preservation methods in fruit and vegetable technology
7. Technology of canned fruit products: compotes
8. Technology of canned vegetable products: green peas, cucumbers etc.
9. Technology of dryed fruit and vegetable, canded fruit
10. Technology of freesed fruit and vegetable
11. Technology of fruit puree: semi-products
12. Technology of tomato paste
13. Technology of ketchup and spinach paste
14. Formulation and pickle calculation
Poslední úprava: Rajchl Aleš (26.04.2022)
Studijní opory -
https://e-learning.vscht.cz/
Poslední úprava: Rajchl Aleš (26.04.2022)
https://e-learning.vscht.cz/
Poslední úprava: Rajchl Aleš (26.04.2022)
Výsledky učení -
Studenti budou umět:
realizovat průmyslové technologii všech základních výrobků z ovoce a zeleniny,
zvolit příslušné technologické zařízení s hledem na velikost a specifika dané výroby,
v závislosti na druhu výrobku zvolit vhodnou surovinu,
posoudit kvalitu a bezpečnost finálních výrobků
Poslední úprava: Rajchl Aleš (26.04.2022)
Students will be able to:
implement industrial technology of all basic fruit and vegetable products,
choose the appropriate technological equipment with regard to the size and specifics of the production, depending on the type of product, choose a suitable raw material,
assess the quality and safety of final products
Poslední úprava: Rajchl Aleš (26.04.2022)
Studijní prerekvizity -
Chemie potravin, Biochemie I, Mikrobiologie, Principy úchovy a balení potravin,
Vybrané procesy potravinářských a biochemických výrob.
Poslední úprava: Rajchl Aleš (30.08.2024)
Food Chemistry, Biochemistry, Microbiology, Principles of Food Preservation and Packaging,
Food (or Chemical) Engineering; Food and Biochemical Process Engineering.