PředmětyPředměty(verze: 965)
Předmět, akademický rok 2024/2025
  
Tradiční mikrobiální biotechnologie - P319008
Anglický název: Traditional Microbial Biotechnology
Zajišťuje: Ústav biotechnologie (319)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2020
Semestr: oba
Body: 0
E-Kredity: 0
Způsob provedení zkoušky:
Rozsah, examinace: 3/0, Jiné [HT]
Počet míst: zimní:neurčen / neurčen (neurčen)
letní:neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je určen pouze pro doktorandy
student může plnit i v dalších letech
předmět lze zapsat v ZS i LS
Garant: Patáková Petra prof. Dr. Ing.
Je záměnnost pro: AP319008
Anotace -
Předmět zahrnuje komplexní pohled na tradiční mikrobiální biotechnologie jako jsou lihovarství, výroba droždí a mikrobiální biomasy, produkce organických kyselin pomocí mikroorganismů a další. Jednotlivé technologie jsou představeny od surovin a jejich zpracování, přes mikroorganismus a jeho požadavky na růst a produkci daného metabolitu, dále bioinženýrské uspořádání procesu (jednotlivé jednotkové operace) až po separační a purifikační procesy a likvidací/využití odpadů. Zdůrazněny jsou i legislativní požadavky na jednotlivé výroby.
Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
Podmínky zakončení předmětu (Další požadavky na studenta) -

ústní zkouška

Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
Literatura -

Povinná:

  • Cantarelli, C., Lanzarini, G.. Biotechnology applications in beverage production. London: Elsevier Applied Science, 1989, https://vufind.techlib.cz/Record/000010113 s. ISBN 1-85166-328-2.
  • Yeoman, Kay, Fahnert, Beatrix, Lea-Smith, David, Clarke, Tom. Microbial biotechnology. : , , https://vufind.techlib.cz/Record/001875478 s. ISBN 978-0-19-882281-3.
  • Okafor, Nduka. Modern industrial microbiology and biotechnology. Enfield: Science Publishers, 2007, https://vufind.techlib.cz/Record/000937795 s. ISBN 978-1-57808-513-2.

Doporučená:

  • Pandey, Prerna. Biotechnology for biofuels. : , , https://vufind.techlib.cz/Record/001808490 s. ISBN .
  • Patra, Jayanta Kumar, Vishnuprasad, Chethala N., Das, Gitishree. Microbial biotechnology.. : , , https://vufind.techlib.cz/Record/001824847 s. ISBN .
  • Bruijn, F. J. de, Smidt, Hauke, Cocolin, Luca, Sauer, Michael, Dowling, David, Thomashow, Linda. Good microbes in medicine, food production, biotechnology, bioremediation and agriculture. : , , https://vufind.techlib.cz/Record/001881694 s. ISBN .

Poslední úprava: prepocet_literatura.php (19.12.2024)
Sylabus -

Suroviny pro mikrobiální technologie, zemědělské plodiny a jejich zpracování, využití lignocelulosových materiálů a odpadů různého typu pro mikrobiální technologie

Bioinženýrské aspekty technologií - sterilizace, kultivace různých typů, separace biomasy, separace a purifikace produktů

Průmyslové mikroorganismy - uchovávání, izolace, šlechtění, cílené modifikace

Legislativa mikrobiálních technologií - HACCP, správná výrobní praxe, práce s GMO

Lihovarství - produkce bioetanolu, výroba destilátů a lihovin, lihoviny vyráběné studenou cestou

Výroba pekařského droždí a mikrobiální biomasy pro krmné účely, lidskou výživu, kosmetiku a farmacii, pěstování jednobuněčných řas a jedlých hub

Produkce kyseliny octové, mléčné, citronové, jantarové a dalších pomocí mikroorganismů

Výroba aminokyselin - produkce pomocí divokých, mutantních a geneticky modifikovaných mikroorganismů

Výroba tradičních asijských fermentovaných potravin - sojová omáčka, miso, sufu a další

Aerobní a anaerobní čištění odadních vod, produkce bioplynu, čištění odpadních plynů

Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
Studijní opory

http//eso.vscht.cz

Poslední úprava: Patáková Petra (25.05.2018)
Výsledky učení -

Studenti se budou umět orientovat v problematice tradičních mikrobních technologií, pochopí základní společnou strukturu všech těchto technologií a dokážou navrhnout obecný biproces. Z jednotlivých technologií si odnesou komplexní pohled na danou problematiku, spíše než detaily jednotlivých technologií.

Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
Vstupní požadavky - angličtina

http//eso.vscht.cz

Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
Studijní prerekvizity -

mikrobiologie, bioinženýrství

Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
 
VŠCHT Praha