Hlubší pochopení fyzikálních, fyzikálně-chemických změn tenzidů a chemických reakcí tenzidů probíhajících při jejich výrobě a navrhování složení detergentů . Možnosti regulace těchto procesů a změn.
Poslední úprava: Berčíková Markéta (12.09.2018)
Deeper understanding of physical, physico-chemical changes of surfactants and chemical reactions of surfactants during their production. Designing the composition of detergents. Options for regulating these processes and changes.
Poslední úprava: Berčíková Markéta (12.09.2018)
Podmínky zakončení předmětu (Další požadavky na studenta) -
Ústní zkouška.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (18.05.2018)
Oral examination.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (18.05.2018)
Literatura -
Doporučená:
Šmidrkal, Jan. Tenzidy. : , , https://vufind.techlib.cz/Record/001873339 s. ISBN 978-80-7592-056-0.
Poslední úprava: prepocet_literatura.php (19.12.2024)
R: Porter M.R.: Handbook of Surfactants, Chapman and Hall 1994; ISBN 0-7514-0710-6.
A: Lange K.R. : Detergents and cleaners, Hanser Publishers 1994; ISBN 3-446-17307-2
Lai K.-Y.: Liquid detergents, Taylor and Francis 2006, Boca Raton (USA); ISBN: 978-0-8247-5835-6
Hartland S.: Surface and interfacial tension, Measurement, Theory, and Applications, Marcerl Dekker 2004, New York; ISBN:0-8247-5034-9
Poslední úprava: Berčíková Markéta (12.09.2018)
Sylabus -
Fyzikálně chemické vlastnosti tenzidů
Suroviny pro výrobu tenzidů
Technologie výroby tenzidů
Anionické, kationické, amfoterní a neionické tenzidy
Suroviny pro výrobu detergentů
Technologie jejich výroby
Biologická rozložitelnost tenzidů a detergentů
Poslední úprava: Pátková Vlasta (18.05.2018)
Physicochemical properties of surfactants
Raw materials for the surfactants production
Production technology of surfactants
Anionics, cationics, nonionics and amphoterics surfactants
popsat a vysvětlit fyzikální a fyzikálně-chemické vlastnosti a chemické reakce tenzidů a detergentů v technologii. Řídit technologické procesy výrobě tenzidů a detergentů, poznat nežádoucí chemické změny a odstraňovat provozní odchylky.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (18.05.2018)
Students will be able:
To have describe and explain physically chemical properties and chemical reactions of surfactants and detergents in the technology. To lead technological
process of production surfactants and detergents, to recognize and remove of undesirable chemical changes and operating deviations.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (18.05.2018)
Vstupní požadavky -
Magisterský studijní program chemie, potravinářské chemie nebo potravinářské technologie.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (18.05.2018)
Magister study programme of chemistry, food chemistry or food technology.