|
|
|
||
Cílem předmětu je seznámit studenty s principy výroby hlavních produktů fermentačního průmyslu, které více či méně jsou potravinářskými produkty, nebo nacházejí využití v potravinářské sféře nebo se jen vyrábějí v potravinářských závodech pro použití v jiném odvětví (např. biopaliva). Předmět je koncipován strukturovaně od surovin, používaných mikroorganimů a jejich metabolismů směřující k žádaným produktům až po jednotlivé technologie. Každá technologie je sestavena po jednotkových operacích a důraz je kladen na základní mikrobiologické, biochemické, chemické, fyzikální a inženýrské principy. Student je seznamován i s aparaturou potřebnou pro danou technologii
Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
|
|
||
Studenti budou umět: navrhnout jednoduchou technologickou variantu pro mikrobní produkty probírané v předmětu. To představuje vybrat vhodný mikroorganismus a podle jeho vlastností navrhnout médium, včetně výpočtu jeho složení, a na základě znalostí o procese si udělat představu o průběhu kultivace (tj. závislosti jednotlivých koncentrací při vsádkovém procese) a na základě rozboru navrhnout optimální variantu kultivační techniky, Z naměřených bude umět vypočítat základní bioinženýrské parametry. Nedílnou součástí jednoduchého technologického řešení bude i návrh potřebných aparátů (laboratoř, poloprovoz, provoz. Nedílnou součástí řešení bude i bilance vzduchu, provozní vody, živin a pomocných látek a kaplaných/pevných odpadů. Orientačně dovede vypočítat i rpodukované teplo při bioprocese. Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
|
|
||
Splnění a prezentace zápočtového úkolu (50%), ústní zkouška (50%). Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
|
|
||
Povinná:
Poslední úprava: Patáková Petra (05.08.2024)
|
|
||
1. Mikrobiální technologie v potravinářském průmyslu. Struktura biotechnologického procesu. 2. Kultivační a produkční média. Základní suroviny a jejich zpracování pro další technologické využití 3. Technologie pekařského droždí a výroba mikrobiální biomasy pro využití v potravinářském, farmaceutickém, chemickém průmyslu a v zemědělství 4. Pěstování jedlých hub - příklad žampion, hlíva. 5. Průmyslová výroba ethanolu (pro potravinářský, farmaceutický, chemický průmysl a pro výrobu paliv). Výběr surovin. Fermentace. 6. Izolace ethanolu z fermentačních médií. Rafinace a odvodňování. Bioethanol. 7. Výroba lihovin. Suroviny. Výroba destilátů. Jakostní znaky a hodnocení lihu a lihovin. 8. Výroba lihovin studenou cestou. Zákony ČR vztahující se k výrobě lihu a lihovin. 9. Mikrobní výroba rozpouštědel (butanolu, acetonu); možnosti výroby glycerolu. 10. Mikrobní výroba organických kyselin. Výroba octa. Výroba kyseliny citronové a glukonové 11. Výroba kyseliny mléčné. Možnosti výroby dalších organických kyselin 12. Mikrobní výroba aminokyselin 13. Zpracování odpadů z biotechnologických výrob; výroba bioplynu. 14. Hygiena potravinářských a biotechnologických provozů. Legislativní předpisy. Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
|
|
||
https://e-learning.vscht.cz/course/view.php?id=463 Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.5 | 14 | ||
Obhajoba individuálního projektu | 0.5 | 14 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.5 | 14 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.5 | 42 | ||
Účast na seminářích | 1 | 28 | ||
5 / 5 | 140 / 140 |