|
|
|
||
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (30.01.2018)
|
|
||
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (30.01.2018)
Studenti budou umět: Posoudit chemickou bezpečnost potravin Navrhnout postupy, jak snížit možnosti vzniku nežádoucích látek v potravinách v průběhu jejich zpracování a skladování Navrhnout možnosti, jak snížit expozici populace cizorodým látkám z diety |
|
||
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (30.01.2018)
Z: Ronald H. Schmidt, Gary E. Rodrick: Food Safety Handbook. Wiley-IEEE, Velká Británie, 2005, 0471210641 Z: Velíšek J., Hajšlová J.: Chemie potravin, 2. díl, 2009, 978-80-86659-16-9 D: Motarjemi, Y.,Moy, G.,; Todd, E. C. D: Encyclopedia of food safety, 1st ed., Academic Press, 2014, 0124200338 D: Watson, D.H. (ed.): Food Chemical Safety, Volume 1 - Contaminants, Woodhead Publishing. UK 2001, 1-85573-462-1 D: Watson, D.H. (ed.): Food Chemical Safety, Volume 2 - Additives, Woodhead Publishing. UK, 2002, 1-85573-563-6 |
|
||
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (30.01.2018)
http://www.efsa.europa.eu/ http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm http://www.who.int/en/ http://www.bezpecnostpotravin.cz/ |
|
||
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (30.01.2018)
V rozsahu sylabu. |
|
||
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (30.01.2018)
1. Chemická bezpečnost potravin, vymezení pojmů, legislativní aspekty 2. Přehled významných skupin sloučenin spojovaných s chemickou bezpečností potravin 3. Látky vznikající při výrobě potravin – procesní kontaminanty 4. Přírodní toxické látky – nejvýznamnější skupiny, legislativní aspekty 5. Mykotoxiny a bakteriální toxiny 6. „Nové“ rizikové skupiny chemických sloučenin, globální ochrana potravního řetězce 7. Charakterizace vlastností exogenních kontaminujících látek, průnik do potravních řetězců 8. Perzistentní organické polutanty 9. Moderní pesticidy a veterinární farmaka, bioprodukty 10. Toxické kovy, dusičnany, radionuklidy 11. Přídatné látky (potravinová aditiva) - nejvýznamnější skupiny, E – kódy 12. Nanotechnologie a jejich využití jako aditiv při výrobě potravin 13. Látky upravující senzorickou jakost – vlastnosti, použití 14. Látky upravující trvanlivost – vlastnosti, použití |
|
||
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (30.01.2018)
Chemie potravin |
|
||
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (30.01.2018)
Vypracování a obhájení semestrálního projektu.
Písemná a ústní zkouška. |
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.5 | 14 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Práce na individuálním projektu | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1 | 28 | ||
Účast na seminářích | 0.5 | 14 | ||
4 / 4 | 112 / 112 |