|
|
|
||
Separační procesy jsou integrální součástí jakékoliv průmyslové biotechnologie. Každý biotechnologický proces vyžaduje operace, při kterých jde o dělení, zkoncentrování či čištění látek a to jak surovin před vlastním bioprocesem (up-stream operace) tak produktů bioprocesu (down-stream operace). Studenti se seznámí s principy vybraných separačních procesů (jednotkových operací) v biotechnologiích, jejich látkovou a enthalpickou bilancí, kinetikou procesu, přístrojovým vybavením a zařízeními používanými v laboratorním měřítku a průmyslové praxi, včetně možností řízení a modelování jednotkových operací. Je ukázáno jakou roli hrají strategie a ekonomika při volbě separačních procesů a celkové purifikační sekvence. Na příkladech biotechnologií z praxe je demonstrována realizace separačních procesů, včetně využití integrovaných procesů - spojení bioprocesu s „down-stream" technikami.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Studenti si rozšíří znalosti z oblasti průmyslových biotechnologií a bioinženýrství o separační procesy. Získají zejména dovednosti v oblasti "up-stream a down-stream processingu" biotechnologických výrob, vývoje, navrhování a optimalizace biotechnologických procesů, včetně návrhu efektivní sekvence separačních procesů z pohledu ekonomických ukazatelů, funkčnosti a bezpečnosti práce s ohledem na správnou výrobní praxi. Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Obhajoba samostatně zpracovaného projektu zvoleného tématu. Ústní zkouška. Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Harrison R. G., Todd P., Rudge S. R., Petrides D. P. (2003): Bioseparations Science and Engineering. Oxford University Press, New York,Oxford. ISBN: 0-19-512340-9
Wang W. K. (2001): Membrane Separations in Biotechnology. 2. vyd., Marcel Dekker, Inc., New York, Basel. ISBN: 0-8247-0248-4
Fellows P. J. (2009): Food Processing Technology, Principles and Practice. 3. vyd., Woodhead Publishing Ltd, Cambridge a CRC Press, Boca Raton. ISBN: 978-1-84569-216-2
D: Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (2011): Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. KEY Publishing s.r.o., Ostrava. ISBN: 978-80-7418-086-6
D: Palatý Z. (2012): Membránové procesy. Vydavatelství VŠCHT Praha, ISBN: 978-80-7080-808-5
a řada elektronických knih dostupných v doméně VŠCHT Praha na adrese http://knihovna.vscht.cz/?q=e-knihy Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Úvodní přednášky a následné semináře, samostatné zpracování vybrané problematiky a její prezentace. Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Konzultace Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Přírodovědné nebo technické vzdělání Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
nejsou Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|