|
|
|
||
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Student bude přesně rozumět podstatě jednotlivých typů technologických procesů na úrovni chemické,fyzikálmí, biologické a inženýrské. Bude umět navrhovat a vyvíjet funkční technologické procesy složené z komplexu jednotkových operací. Dokáže kriticky posoudit a porovnat technologické procesy z hlediska jejich stability, funkčnosti, bezpečnosti a ekonomické výhodnosti. Dále bude schopen řídit konkrétní proces, provádět jeho monitorování a posoudit jeho rizika a zejména odstraňovat provozní odchylky. |
|
||
Poslední úprava: Rajchl Aleš doc. Ing. Ph.D. (11.09.2023)
Z: Fellows P.J.: Food Processing Technology, Principles and Practice, Woodhead Publishing,2009,ISBN 978-1-84569-216-2. Z: Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M.(eds.): Procesy a zařízení v potravinářství a v biotechnologiích. KEY Publishing, 2013. ISBN 978-80-7418-163-4. Z: Hui Y.H.(ed.): Handbook of Food Science, Technology and Engineering. Vol 1 - 4, CRC Taylor and Francis, 2006, ISBN:1-57444-551-0 (Vol.1);ISBN 0-8493-9848-7 (Vol.2); ISBN 1-57444-552-9 (Vol.3); ISBN 0-8493-9849-5 (vol.4). Z: Bockisch M.: Fats and Oils Handbook. AOCS Press Champaign Ill.. Ill. 1998, ISBN 0-935315-82-9. Z: Walstra P., Wouters J. T. M., Geurts T. J.: Dairy Science and Technology, CRC Press 2006. ISBN 9780824727635. Z: Fuquay J., Fox P.F., McSweeney P.L.H.: Encyclopedia of Dairy Science, Academic Press, London 2011. ISBN-13: 978-0123744029. Z: Mohsen A.: Beet-Sugar Handbook, John Wiley & Sons, Inc., 2007, ISBN 9780471763475. Z: BeMiller J., Whistler, R.: Starch: Chemistry and Technology, Academic Press, 2009, ISBN 978-0-12-746275-2. Z: Henry C.J.K. a Chapman C.: The nutrition handbook for food processors. CRC Press, USA, 200, ISBN 1-85573-464-8. Z: Stephen A.M.: Food Polysaccharides and Their Applications, CRC Press, 2006, ISBN 978-0824759223. Z: Khan K., Shewry P.R.: Wheat Chemistry and Technology. Fourth Edition. AACC International, Inc., St. Paul, Minnesota, USA, 2014, ISBN 978-1-891124-55-7. Z: Delcour J.A., Hoseney R.C.: Principles of Cereal Science and Technology. Third Edition. AACC International, Inc., St. Paul, Minnesota, USA, 2010, ISBN 978-1891127632. D: Somogyi L.P., Ramaswamy H.S., Hui Y.H.(1996): Processing Fruits: Science and Technology, Volume 1, Biology principles and applications, Technomic, ISBN1-56676-362-2. D: Somogyi L.P., Ramaswamy H.S., Hui Y.H.(1996): Processing Fruits: Science and Technology, Volume 2, Major processed products, Technomic, 1996, ISBN 1-56676-383-5. D: Smith D.S., Cash J.N., Nip W.-K., Hui Y.H.(1997): Processing Vegetables: Science and Technology, Technomic, ISBN 1-56676-507-2. D: Velíšek J.: The chemistry of food. Wiley Blackwell, 2014. ISBN: 978-1-118-38381-0. |
|
||
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
http://lipidlibrary.aocs.org/ http://www.aaccnet.org/ |
|
||
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Úvodní přednášky a následné semináře, samostatné zpracování zvolených témat a jejich prezentace. Wokshop. |
|
||
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
nejsou. |
|
||
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Předmět zahrnuje celou škálu potravinářských technologických procesů z oblasti úchovy potravinářských surovin, cereální technologie, technologie cukru, škrobu, čokolády a cukrovinek, technologie mléka a mlékárenské fermentační technologie, technologie olejů a tuků, masa, ovoce, zeleniny, vajec a hotových pokrmů; zpracování odpadů potravinářského průmyslu a využití potravinářských surovin pro technické a chemické účely jako např. v oleochemii nebo pro výrobu paliv. První část výuky je proto zaměřena na obecné principy platné pro všechny typy těchto procesů. Pozornost je věnována zejména: a) charakteristice a posilování technologických vlastností biologických činitelů technologie, b) nejnovějším směrům ve vývoji a aplikacích jednotkových operací procesu, c) principům řízení a monitorování technologických procesů, d) stabilitě a bezpečnostním rizikům procesů. Druhá část je věnována ucelenému přehledu jednotlivých typů technologických procesů podle způsobu řízení procesů, respektive produkované komodity. Podle zaměření každého studenta jsou následně podrobně probírány reálné případové studie. Kromě technologických řešení procesů je provedeno jejich hodnocení z ekonomického a legislativního hlediska. |
|
||
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Magisterský studijní program chemie, potravinářské chemie nebo potravinářské technologie. |
|
||
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
nejsou. |
|
||
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Obhajoba samostatně zpracovaného aktuálního tématu. Ústní zkouška. |