Základy chemických a potravinářských technologií - B228004
Anglický název: Fundamentals of Chemical and Food Technologies
Zajišťuje: Ústav udržitelných paliv a zelené chemie (228)
Fakulta: Fakulta technologie ochrany prostředí
Platnost: od 2025
Semestr: zimní
Body: zimní s.:3
E-Kredity: zimní s.:3
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:2/0, Zk [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Kompetence:  
Stav předmětu: v přípravě
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: Matějovský Lukáš Ing. Ph.D.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace
Předmět seznamuje studenty se základem chemických, potravinářských, biotechnologických výrob. V předmětu jsou zahrnuty základy rafinace ropy při výrobě pohonných hmot, petrochemické výroby základních monomerů a jejich využití, anorganické technologie výroby hnojiv a důležitých anorganických sloučenin, biotechnologické a potravinářské technologie výroby chemikálií a potravin, které zahrnují i tradiční výroby jako je výroba piva, cukru, škrobu atd. Důraz je kladen na chemické a technologické porozumění významných (velkotonážních) technologií a jejich návaznost v celém kontextu od vstupní suroviny k finálnímu produktu.
Poslední úprava: Matějovský Lukáš (06.01.2025)
Podmínky zakončení předmětu (Další požadavky na studenta)

Zkouška se skládá z písemné a ústní části. Pro úspěšné absolvování předmětu je nutno získat z písemné části minimální počet 50 bodů ze 100 možných. V ústní části student případně vysvětlí a doplní odpovědi uvedené v písemné části či zodpoví doplňující otázky.

Poslední úprava: Matějovský Lukáš (06.01.2025)
Literatura

Doporučená:

  • . Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry. Online : Wiley‐VCH Verlag GmbH & Co. KGaA., 2000, s. ISBN 9783527306732.

Poslední úprava: Matějovský Lukáš (26.03.2025)
Požadavky ke zkoušce (Forma způsobu ověření studijních výsledků)

Písemná a ústní zkouška

Poslední úprava: Matějovský Lukáš (06.01.2025)
Sylabus

1. Chemický průmysl u nás a ve světě

2. Přehled surovin pro chemický průmysl, recyklace, cirkulární ekonomika, obnovitelné zdroje

3. Základy zpracování ropy, výroba paliv a příprava surovin pro petrochemii

4. Petrochemie, výroba základních monomerů a chemikálií

5. Výroba plastů, druhy plastů a jejich recyklace

6. Výroba syntézních plynů, vodíku, amoniaku a F-T syntéza

7. Výroba síry, kyseliny sírové, kyseliny dusičné a močoviny

8. Výroba hnojiv a jejich využití

9. Produkce biopaliv (bioetanol, biomethan) a prekurzorů bioplastů (kyselina mléčná, jantarová, PHA) biotechnologickým způsobem, koncept biorafinerie

10. Výroba léčiv biotechnologickými postupy

11. Tradiční fermentační technologie v potravinářském průmyslu – výroba alkoholických nápojů, fermentovaných mléčných výrobků, fermentované zeleniny – „přírodní konzervace potravin“

12. Potravinářské technologie I – moderní technologie tuků, FAME, glycerol, inovativní technologie zpracování cukru, škrobu a obilovin; moderní postupy zpracování potravinářských odpadů.

13. Potravinářské technologie II – moderní i klasické konzervační metody, technologie masa a masných výrobků, technologie zpracování ovoce a zeleniny.

14. ČOV a likvidace kontaminací

Poslední úprava: Matějovský Lukáš (05.02.2025)
Studijní opory

Matějovský L.: Základy chemických a potravinářských technologií. Přednášky a zkušební otázky poskytované studentům v elektronické formě zveřejněné na e-learningu

Poslední úprava: Matějovský Lukáš (06.01.2025)
Výsledky učení

Studenti budou umět a znát:

Základní principy výroby nejdůležitějších velkotonážních výrob.

Orientovat se ve výrobě hlavních druhů meziproduktů a produktů, které se dají získat v chemickém a potravinářském průmyslu.

Základy výroby nejdůležitějších druhů paliv, biopaliv, monomerů, organických a anorganických chemikálií, potravinářských a biotechnologických produktů atd., a jejich využití.

Student by si měl odnést všeobecné znalosti o chemickém a potravinářském průmyslu a o jednotlivých návaznostech mezi dílčími výrobními procesy.

Poslední úprava: Matějovský Lukáš (06.01.2025)
Studijní prerekvizity

Organická chemie I

Anorganická chemie I

Poslední úprava: Matějovský Lukáš (06.01.2025)