Biotechnologie II - B319004
Anglický název: Biotechnology II
Zajišťuje: Ústav biotechnologie (319)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2021
Semestr: letní
Body: letní s.:4
E-Kredity: letní s.:4
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:2/1, Z+Zk [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Další informace: http://předmět je vyučován pouze v letním semestru
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: Patáková Petra prof. Dr. Ing.
Záměnnost : N319005
Termíny zkoušek   
Pro tento předmět jsou dostupné online materiály
Anotace -
Cílem předmětu je seznámit studenta s tradičními potravinářskými a dalšími obory, ve kterých je k získání finálního výrobku nutné využití mikrobiálního činitele. Mezi tyto obory patří pivovarství a sladařství, lihovarství, výroba droždí a krmné biomasy, produkce organických kyselin (octa, kyseliny citronové a mléčné) a další. Hlavními součástmi přehledu jednotlivých technologií je charakterizace a zpracování substrátu, fyziologie mikrobiálního činitele, vlastní mikrobiální proces, separace produktu a nákládání s odpady.
Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
Výstupy studia předmětu -

Studenti budou umět:

Samostatně se orientovat v problematice základních potravinářských a dalších technologií, vymezených sylabem předmětu.

Základní procesy, využívané ve vymezených technologiích od přípravy substrátu po finální zpracování produktu.

Charakterizovat mikrobiálního činitele u daných procesů.

Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
Literatura -

Povinná:

  • Přehled tradičních potravinářských výrob, technologie potravin, Kadlec, Pavel, Melzoch, Karel, Voldřich, Michal, 2012
  • Měření a řízení v potravinářských a biotechnologických výrobách, technologie potravin, Kadlec, Karel, Kmínek, Miloš, Kadlec, Pavel
  • Sladařství, teorie a praxe výroby sladu, Basařová, Gabriela, 2015
  • Pivovarství, teorie a praxe výroby piva, Basařová, Gabriela, 2010

Doporučená:

  • Lihovarství, drožďařství a vinařství., Rychtera, Mojmír, Uher, Jiří, Páca, Jan, 1987

Poslední úprava: Patáková Petra (21.08.2024)
Sylabus -

1. Suroviny a media pro fermentační výroby. Legislativa výroby potravin v ČR a v EU, systém HACCP.

2. Suroviny pivovarské technologie - ječmen, chmel, voda

3. Sladovací proces - princip, blokové schéma, technologické postupy.

4. Pivovarský proces - technologie výroby mladiny.

5. Kvasný proces. Filtrace,

6. Pasterace, stabilizace a stáčení piva; nealko pivo.

7. Pěstování vinné révy a výroba moštu.

8. Kvašení moštu, školení a zrání vína.

9. Biotechnologie pekařského droždí. Výroba krmné biomasy

10. Produkce ethanolu mikroorganismy. Fermentace, destilace.

11. Výroba vybraných druhů pálenek a lihovin.

12. Mikrobní produkce organických kyselin; výroba octa, kyseliny citronové a mléčné

13. Pěstování jedlých hub; fermentované sojové výrobky

14. Nákládání s odpady potravinářského průmyslu, kompostování, produkce bioplynu.

Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
Studijní opory -

https://e-learning.vscht.cz/course/view.php?id=454

Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
Studijní prerekvizity -

Mikrobiologie, Chemické inženýrství

Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
Zátěž studenta
Činnost Kredity Hodiny
Konzultace s vyučujícími 0.5 14
Účast na přednáškách 1 28
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi 0.5 14
Příprava na zkoušku a její absolvování 1.5 42
Účast na seminářích 0.5 14
4 / 4 112 / 112