Mikrobiologie v památkové péči - B320020
Anglický název: Microbiology in Monument Preservation
Zajišťuje: Ústav biochemie a mikrobiologie (320)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2024
Semestr: zimní
Body: zimní s.:4
E-Kredity: zimní s.:4
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:2/2, Zk [HT]
Počet míst: neomezen / neomezen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: Sýkorová Hana Ing. Ph.D.
Termíny zkoušek   
Anotace -
Předmět poskytne studentům základní vhled do struktury a organizace živých systémů. Studenti se seznámí s vlastnostmi biologických molekul, s principy enzymové katalýzy, strukturou a funkcí buněčných membrán, i se stavbou mikrobiálních buněk. Detailněji pak budou rozebrány základní skupiny mikroorganismů, které mohou hrát zásadní roli v biodeterioraci předmětů kulturního dědictví. Probrána bude dynamika růstu a vliv vnějších podmínek na růst mikroorganismů, včetně možné inhibice jejich růstu. Pozornost bude věnována též různým technikám monitoringu prostředí, izolačním technikám a možnostem identifikace mikroorganismů. Zmíněny budou také další biologičtí činitelé mající vliv na stav historických objektů. V rámci přednášek bude probrán i systém prevence a ochrany zdraví při manipulaci s kontaminovanými předměty. Studenti se v rámci laboratoří seznámí se zásadami aseptické práce, přípravou kultivačních médií, se základy izolačních a identifikačních technik, a s mikroskopií bakterií, kvasinek a plísní. Vyzkouší si techniky pro mikrobiologický monitoring ovzduší a ploch. Budou sledovat vliv fyzikálních i chemických prostředků na růst mikroorganismů. Na základě stanovení vybraných enzymových aktivit zhodnotí riziko možné biodegradace historických materiálů.
Poslední úprava: Sýkorová Hana (30.11.2023)
Výstupy studia předmětu -

Studenti se budou orientovat v problematice mikroorganismů hrajících roli v biodeterioraci předmětů kulturního dědictví. Budou rozumět mechanismům působení mikroorganismů na různé druhy materiálů. Budou umět tyto mikroorganismy izolovat, kultivovat a navrhnout postupy k jejich eliminaci. Osvojí si teoretické znalosti i praktické dovednosti v problematice mikrobiologického monitoringu prostředí a systému preventivních opatření.

Poslední úprava: Sýkorová Hana (30.11.2023)
Podmínky zakončení předmětu (Další požadavky na studenta) -

Absolvování laboratorních cvičení a úspěšné složení písemné zkoušky.

Poslední úprava: Sýkorová Hana (30.11.2023)
Literatura -

Z: Němec, M., Matulková, D.: Základy obecné mikrobiologie, muni PRESS 2015; ISBN: 978-80-210-7923-6

Z: Joseph E.: Microorganisms in the Deterioration and Preservation of Cultural Heritage, Springer Cham 2021; e-book ISBN: 978-3-030-69411-1, doi.org/10.1007/978-3-030-69411-1

D: Kodíček M., Valentová O., Hynek R.: Biochemie; chemický pohled na biologický svět, 3. přepracované vydání, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha 2022; ISBN: 978-80-7592-124-6

D: Demnerová K.: Laboratorní cvičení z mikrobiologie Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 2001, ISBN 978-80-7080-415-5

Články vybrané z databází Web of Science, Scopus a další literatura dle doporučení přednášejícího.

Poslední úprava: Sýkorová Hana (30.11.2023)
Požadavky ke zkoušce (Forma způsobu ověření studijních výsledků) -

Písemná zkouška

Poslední úprava: Sýkorová Hana (30.11.2023)
Sylabus -

1. Úvod, živé systémy, biopolymery, membrány

2. Aminokyseliny, peptidy, proteiny

3. Enzymy, základní principy metabolismu

4. Od DNA k proteinu, stavba prokaryotické a eukaryotické buňky

5. Charakteristika základních skupin mikroorganismů, rozmnožování – bakterie, kvasinky, plísně

6. Růst mikroorganismů, kultivace, vliv vnějších podmínek na růst

7. Monitoring prostředí, faktory mající vliv na výskyt mikroorganismů ve vnitřním prostředí

8. Izolace, identifikace – kultivační vs. nekultivační techniky, luminometr, PCR, sekvenace, MALDI

9. Poškození materiálů kulturního dědictví mikroorganismy I

10. Poškození materiálů kulturního dědictví mikroorganismy II

11. Dezinfekce, antimikrobiální účinek přírodních látek

12. Biologické poškození (sinice, řasy, lišejníky, mechy, hmyz, hlodavci, ptáci)

13. Systém zabezpečení budov proti biologickým škůdcům, preventivní a represivní opatření

14. Ochrana zdraví, zdravotní rizika, monitoring pracovního prostředí, hygienické limity

Laboratoře

1. Příprava kultivačních půd, izolační techniky, kultivace

2. Stanovení celkového počtu mikroorganismů

3. Stanovení počtu kvasinek a plísní

4. Mikroskopie bakterií, Gramovo barvení

5. Mikroskopie plísní, základní morfologické znaky

6. Monitoring prostředí – aeroskop, spady, stěry, luminometr

7. Identifikace izolátů (bakterie, plísně) – základní biochemické testy, morfologické znaky

8. Účinnost dezinfekčních prostředků (bakterie, bakteriální spory, plísně)

9. Antimikrobiální účinek přírodních látek

10. Biodegradační potenciál bakterií a mikromycet – sledování vybraných enzymových aktivit (celulázy, proteázy, amylázy)

Poslední úprava: Sýkorová Hana (30.11.2023)
Studijní opory -

Studijní materiály u vyučujících.

Poslední úprava: Sýkorová Hana (30.11.2023)
Studijní prerekvizity -

žádné

Poslední úprava: Sýkorová Hana (30.11.2023)