|
|
|
||
Poslední úprava: Fialová Jana (18.12.2017)
|
|
||
Poslední úprava: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (29.01.2018)
Studenti budou umět: Orientovat se v právních předpisech a technických normách v oblasti výroby a distribuce potravin, samostatně vyhledat relevantní právní texty (národní a evropské) a porozumnět jim, Uplatňovat v praxi základní povinnosti a odpovědnost provozovatelů potravinářských podniků, Navrhovat a interpretovat informace o potravinách poskytované spotřebitelům, Orientovat se v systémech kontroly kvality, bezpečnosti a autenticity potravin. |
|
||
Poslední úprava: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (29.01.2018)
Z: Nařízení (ES) č. 178/2002 o obecném potravinovém právu (konsolidovaná verze) Z: Zákon č. 110/1997 Sb. o potravinách... (v platném znění) Z: Nařízení (ES) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům(konsolidovaná verze) Z: Dostálová J., Kadlec P. a kol.: Potravinářské zbožíznalství, Key Publishing, Ostrava 2014. ISBN 978-80-7418-208-2 D: Příručka pro provozovatele potravinářského podniku. Ministerstvo zemědělství ČR, Praha 2010 D: Komentované předpisy pro ekologické zemědělství a výrobu biopotravin, Ministerstvo zemědělství ČR, Praha 2012 |
|
||
Poslední úprava: Fialová Jana (18.12.2017)
http://kocourev.bluefile.cz/potravinarska-legislativa/ http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm http://www.szpi.gov.cz/ http://www.bezpecnostpotravin.cz/ |
|
||
Poslední úprava: Schulzová Věra doc. Dr. Ing. (22.01.2018)
V rozsahu sylabu |
|
||
Poslední úprava: Fialová Jana (18.12.2017)
1. Potravinové právo národní a EU: principy, oblasti regulace, bezpečnost výrobků, odpovědnost za vady, falšování a ochrana spotřebitele. 2. Struktura právních předpisů národních a evropských, technické normy, certifikace, informační zdroje. 3. Strategie bezpečnosti potravin - vědecké principy, analýza rizik, systém varování (RASFF), krizové řízení. Zákon o veřejném zdraví. 4. Zákon o potravinách, obecné povinnosti výrobců a distributorů, komoditní vyhlášky; ochrana před falšováním, GMO. 5. Chemická kontaminace potravin, rezidua pesticidů a veterinárních léčiv. 6. Podmínky používání přídatných látek a aromat, obohacování potravin. 7. Mikrobiologické požadavky na potraviny a pokrmy, správná hygienická a výrobní praxe. 8. Kritické body ve výrobě potravin a systémy HACCP, systémy managementu bezpečnosti 9. Pravidla pro označování potravin, informace na obalech, výpočet a uvádění výživové hodnoty, výživová a zdravotní tvrzení. 10. Potraviny pro zvláštní výživu, doplňky stravy, bioprodukce a biopotraviny; autenticita a původ potravin. 11. Veterinární požadavky na výrobky a na hygienu potravin živočišného původu, dovoz a vývoz potravin. 12. Úřední kontrola potravin: právní základy, organizace a kompetence, postupy a opatření. 13. Hodnocení kvality a bezpečnosti potravin: odběry a vyšetřování vzorků. 14. Požadavky na výrobní a zkušební zařízení a obaly, ochrana životního prostředí, "chemická" legislativa (REACH). |
|
||
Poslední úprava: Fialová Jana (18.12.2017)
Žádné - nejsou vyžadovány |
|
||
Poslední úprava: Schulzová Věra doc. Dr. Ing. (22.01.2018)
Úspěšné absolvování písemné a ústní zkoušky. |
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 2 | 56 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |