|
|
|
||
Předmět je zaměřen na problematiku produkce jednotlivých potravinářských surovin. Diskutována je problematika samotné produkce, skladování, a posklizňových manipulací. Student je seznámen se základními kvalitativními parametry vybraných surovin, a to živočišného i rostlinného původu. Posluchači jsou seznámeni i s legislativními aspekty a zemědělskými standardy majícími vliv na produkci potravinářských surovin. Předmět posiluje informovanost o globálním přístupu k výrobě potravin dle přístupu „od farmy po vidličku“.
Poslední úprava: Fialová Jana (18.12.2017)
|
|
||
Studenti budou umět:
Poslední úprava: Rajchl Aleš (30.01.2018)
|
|
||
Složení zkoušky, sestávající z písemné a ústní části. Poslední úprava: Rajchl Aleš (01.03.2018)
|
|
||
Doporučená:
Poslední úprava: Rajchl Aleš (23.08.2024)
|
|
||
1. Úvod do problematiky potravinářských surovin, základní členění potravinářských surovin, historie a současnost zemědělství, zemědělská produkce, kvalita potravinářských surovin, zemědělství ČR 2. Sklizeň a skladování potravinářských surovin rostlinného původu, stanovení doby sklizně, snížení posklizňových ztrát, faktory ovlivňující skladovatelnost, skladování plodin 3. Obilniny, pšenice, ječmen, žito, oves, žitovec, kukuřice, rýže, proso a další minoritní obiloviny, pseudocereálie (pohanka, laskavec aj.) 4. Cukrodárné plodiny, cukrová řepa, cukrová třtina, minoritní cukrodárné plodiny, sladké plodiny (stévie aj.) 5. Škrobnaté a inulinové plodiny, brambor, tropické škrobnaté plodiny (maniok, batáty, jamy, taro aj.), inulinové plodiny (jakon, aj.) 6. Olejniny, tropické olejniny (palmy, sója aj.), řepka, slunečnice, hořčice, mák 7. Vinná réva a chmel 8. Ovoce a zelenina 9. Další minoritní plodiny (luskoviny, káva, kakao, čaj) 10. Užitkové vlastnosti hospodářských zvířat, domestikace, rozdělení plemen hospodářských zvířat 11. Produkce masa, chov skotu, ovcí, koz, prasat, drůbeže a ryb 12. Produkce mléka 13. Produkce vajec 14. Minoritní živočišné produkty (med, hmyz aj.)
Poslední úprava: Rajchl Aleš (30.01.2018)
|
|
||
elektronické studijní materiály: https://e-learning.vscht.cz/ Poslední úprava: Fialová Jana (18.12.2017)
|
|
||
žádné Poslední úprava: Fialová Jana (18.12.2017)
|