|
|
|
||
Poslední úprava: Rajchl Aleš doc. Ing. Ph.D. (26.01.2018)
|
|
||
Poslední úprava: Rajchl Aleš doc. Ing. Ph.D. (30.01.2018)
Po úspěšném absolvování předmětu budou studenti schopni:
|
|
||
Poslední úprava: Rajchl Aleš doc. Ing. Ph.D. (29.01.2018)
Potravinářské zbožíznalství – Jana Dostálová, Pavel Kadlec a kolektiv, Key Publishing, Ostrava 2014, ISBN 978-80-7418-208-2
Nařízení (EU) č. 1169/2011 k porovnání ve třech jazycích - http://www.foodnet.cz/polozka/?jmeno=Na%C5%99%C3%ADzen%C3%AD+%28EU%29+%C4%8D.+1169%2F2011+k+porovn%C3%A1n%C3%AD+ve+t%C5%99ech+jazyc%C3%ADch&id=37132
Kapesní průvodce novým označování ryb a produktů akvaktultury / A pocket guide to the EU's new fish and aquaculture consumer labels - http://www.foodnet.cz/polozka/?jmeno=Kapesn%C3%AD+pr%C5%AFvodce+nov%C3%BDm+ozna%C4%8Dov%C3%A1n%C3%AD+ryb+a+produkt%C5%AF+akvaktultury+%2F+A+pocket+guide+to+the+EU%27s+new+fish+and+aquaculture+consumer+labels&id=37314
Průvodce novými pravidly pro označování potravin - "Označování potravin - Mnoho cenných informací pro spotřebitele ?" - http://www.foodnet.cz/polozka/?jmeno=Pr%C5%AFvodce+nov%C3%BDmi+pravidly+pro+ozna%C4%8Dov%C3%A1n%C3%AD+potravin+-+%22Ozna%C4%8Dov%C3%A1n%C3%AD+potravin+-+Mnoho+cenn%C3%BDch+informac%C3%AD+pro+spot%C5%99ebitele+%3F%22&id=36290
Elektronická příručka PK ČR k nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům - http://www.foodnet.cz/polozka/?jmeno=Aktualizov%C3%A1no+-+Elektronick%C3%A1+p%C5%99%C3%ADru%C4%8Dka+PK+%C4%8CR+k+na%C5%99%C3%ADzen%C3%AD+%28EU%29+%C4%8D.+1169%2F2011+o+poskytov%C3%A1n%C3%AD+informac%C3%AD+o+potravin%C3%A1ch+spot%C5%99ebitel%C5%AFm&id=37344
Rozhodovací strom pro postup při označování vitamínů a minerálních látek - http://www.foodnet.cz/polozka/?jmeno=Rozhodovac%C3%AD+strom+pro+postup+p%C5%99i+ozna%C4%8Dov%C3%A1n%C3%AD+vitam%C3%ADn%C5%AF+a+miner%C3%A1ln%C3%ADch+l%C3%A1tek&id=37144
Publikace SČS a ČTPP k problematice kvality potravin a jejich označování - http://www.reformulace.cz/index.php/informace-pro-spotrebitele/cim-se-zabyvame/60-publikace-scs-a-ctpp-k-problematice-kvality-potravin-a-jejich-oznacovani
Označování potravin - průvodce pro spotřebitele - http://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/publikace/Oznacovani%20potravin%20-%20posledni%20verze%20web.pdf |
|
||
Poslední úprava: Rajchl Aleš doc. Ing. Ph.D. (29.01.2018)
STUDIJNÍ OPORY:
Úřední věstník Evropské unie - http://eur-lex.europa.eu/homepage.html
Sbírka zákonů ČR - http://aplikace.mvcr.cz/sbirka-zakonu/
Databáze TRIS - http://ec.europa.eu/growth/tools-databases/tris/cs/
Evropský úřad pro bezpečnost potravin - http://www.efsa.europa.eu/
Knihovnička připravované legislativy - https://apps.odok.cz/veklep
Obecné potravinové právo - https://ec.europa.eu/food/safety/general_food_law_en
Systém rychlého varování - https://ec.europa.eu/food/safety/rasff/portal_en
Biologická bezpečnost - https://ec.europa.eu/food/safety_en
Chemická bezpečnost - https://ec.europa.eu/food/safety/chemical_safety_en
Falšování potravin - https://ec.europa.eu/food/safety/food-fraud/ffn_en
Zlepšující látky v potravinách - https://ec.europa.eu/food/safety/food_improvement_agents_en
Nové potraviny - https://ec.europa.eu/food/safety/novel_food_en
Legislativa týkající se informací na potravinách pro spotřebitele - https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/labelling_legislation_en
Výživová a zdravotní tvrzení - https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims_en
EU registr výživových a zdravotních tvrzení - http://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=register.home
Doplňky stravy - https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/supplements_en
Obohacování potravin vitamíny a minerálními látkami - https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/vitamins_minerals_en
Zvláštní kategorie potravin - https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/special_groups_food_en
Geneticky modifikované organismy - http://ec.europa.eu/food/dyna/gm_register/index_en.cfm
Správná hygienická praxe – vyhledávač národních přístupů - https://webgate.ec.europa.eu/dyna/hygienelegislation/
Databáze evropských značek kvality - http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/list.html?locale=cs
Státní veterinární správa – www.svscr.cz
Státní zemědělská a potravinářská inspekce – www.szpi.gov.cz |
|
||
Poslední úprava: Rajchl Aleš doc. Ing. Ph.D. (30.01.2018)
1. Evropské potravinové právo a jeho dopad do národní legislativy: systém práva, právní nástroje a prameny práva, hierarchie právních předpisů, general food law, implementace evropského potravinového práva v ČR, uvádění potravin na trh v EU, technické normy. Exkurz do jiných právních řádů.
2. Základní cíle evropského potravinového práva, vědecké principy, analýza rizik, systém varování (RASFF), kritické body ve výrobě potravin, HACCP, systémy řízení bezpečnosti potravin.
3. Národní legislativa: zákon o potravinách, komoditní vyhlášky, veterinární zákon, zákon o ochraně veřejného zdraví.
4. Základní právní rámec pro potraviny živočišného původu.
5. Geneticky modifikované organismy. Produkty ekologického zemědělství. Evropské systémy kvality v kontextu národních snah na propagaci lokálních produktů.
6. Mikrobiologické požadavky na potraviny. Kontaminanty v potravinách. Hodnocení kvality a bezpečnosti potravin: odběry a vyšetřování vzorků.
7. Legislativní rámec pro zlepšující látky v potravinách: přídatné látky, aromata, enzymy. Obohacování potravin.
8. Pravidla pro označování potravin, druhy informací uváděných na obalech a vzájemná provázanost jednotlivých právních předpisů, základní povinně uváděné údaje.
9. Speciální druhy potravin: potraviny pro zvláštní výživu a zvláštní lékařské účely, doplňky stravy. Nové potraviny. Trendy v potravinářství.
10. Úřední kontrola potravin: princip, organizace a kompetence, postupy a opatření, správní trestání. Judikatura.
11. Požadavky na předměty a materiály přicházející do styku s potravinami, environmentální legislativa, REACH.
12. Legislativní specifika a požadavky na výrobu vybraných potravin (ovocné a zeleninové výrobky, maso a masné výrobky, vejce a nápoje).
13. Legislativní specifika a požadavky na výrobu vybraných potravin (mlýnské produkty, pekařské a cukrářské výrobky, těstoviny, cukr a cukrovinky).
14. Legislativní specifika a požadavky na výrobu vybraných potravin (mléko a mléčné výrobky, tuky a kosmetika).
|
|
||
Poslední úprava: Rajchl Aleš doc. Ing. Ph.D. (26.01.2018)
žádné |
|
||
Poslední úprava: Rajchl Aleš doc. Ing. Ph.D. (05.03.2018)
Úspěšné absolvování písemného zápočtového testu. |