|
|
|
||
Cílem předmětu je seznámit studenty se základy potravinového práva, jeho terminologií a fungováním v rámci
praktických podmínek v České republice a Evropské unii. Studenti se naučí orientovat se v základních právních
předpisech týkajíích se provozovatelů potravinářských podniku. Budou připraveni prakticky aplikovat požadavky
potravinového práva při výrobě potravin a pokrmů. Budou znát postupy a předpisy aplikované při založení firmy
nabo zavedení nového produktu na trh.
Poslední úprava: Krátká Jana (10.02.2023)
|
|
||
Povinná:
Poslední úprava: Ševčík Rudolf (01.09.2024)
|
|
||
1. Evropské potravinové právo a národní legislativa: Nařízení hygienického balíčku a zákon o potravinách, komoditní vyhlášky, veterinární zákon, zákon o ochraně veřejného zdraví. 2. Postup pro zahájení činnosti (výroba potravin a pokrmů) a uvádění potravin a pokrmů na trh 3. Mikrobiologické požadavky na potraviny. Kontaminanty v potravinách. Hodnocení kvality a bezpečnosti potravin a pokrmů. 4 .Legislativní požadavky na výrobu vybraných potravin (ovocné a zeleninové výrobky, maso a masné výrobky, vejce a nápoje).
LITERATURA: PŘÍRUČKA PRO PROVOZOVATELE POTRAVINÁŘSKÝCH PODNIKŮ k základním předpisům potravinového práva EU (2018) PŘÍRUČKA PRO PROVOZOVATELE POTRAVINÁŘSKÝCH PODNIKŮ Zákon č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a jeho prováděcí právní předpisy Ministerstva zemědělství (2018). Potravinářské zbožíznalství - Jana Dostálová, Pavel Kadlec a kolektiv, Key Publishing, Ostrava 2014, ISBN 978-80-7418-208-2 Poslední úprava: Krátká Jana (10.02.2023)
|