Základní systémy bezpečnosti a kvality potravin - CZV324004
Anglický název: Basic food safety and quality systems
Zajišťuje: Ústav konzervace potravin (324)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2022
Semestr: letní
Body: letní s.:1
E-Kredity: letní s.:1
Způsob provedení zkoušky: letní s.:písemná
Rozsah, examinace: letní s.:2/0, Zk [HS]
Rozsah za akademický rok: 28 [hodiny]
Počet míst: neurčen / neurčen (12)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Úroveň:  
Garant: Ševčík Rudolf doc. Ing. Ph.D.
Termíny zkoušek   
Anotace
Cílem předmětu je seznámit studenty se základy systému bezpečnosti a kvality potravin. V rámci předmětu budou seznameni s legislativními požadvky a principy systému kritických kontrolních bodů (HACCP) a požadavky dalších norem uplatňujících se v managementu bezpečnosti potravin. Při výuce a praktických úkolech si studenti osvojí postupy zavádění systémů HACCPa programu nezbytných předpokladů u provozovatelů potravinářských podniků. Seznámí se s tvorbou dalších dokumentů: Provozní a Sanitační řád.
Poslední úprava: Krátká Jana (17.02.2023)
Literatura

Povinná:

  • . Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin


    . 2004, s., §, odst. , 852.

  • . Pokyny k provádění systémů řízení bezpečnosti potravin zaměřené na správnou hygienickou praxi a postupy založené na zásadách HACCP, včetně otázek zjednodušení/pružnosti jejich provádění v některých potravinářských podnicích. 2022, s., §, odst. , 2022/C 355/01.

Poslední úprava: Ševčík Rudolf (01.09.2024)
Sylabus

1. Zaklady systémů bezpečnosti a kvality potravin 2. Systém a Příručka HACCP 3. Programy nezbytných předpokladů, zaklady sprabné výrobní a hygienické praxe. Provozní a sanitační řád.

Poslední úprava: Krátká Jana (17.02.2023)