|
|
|
||
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (04.01.2018)
|
|
||
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (04.01.2018)
Studenti budou umět:
|
|
||
Poslední úprava: Vyskočilová Eliška doc. Ing. Ph.D. (10.01.2018)
Z:Zbirovský M., Švec P.: Speciální organické výrobky, Skriptum, VŠCHT Praha 1989, 80-7080-034-8 Z: Přednášky formou prezentací, dostupné na e-learningu |
|
||
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (04.01.2018)
http://onlinelibrary.wiley.com/book/10.1002/14356007 http://scholar.google.cz/ |
|
||
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (04.01.2018)
2 testy v průběhu semestru, ústní zkouška |
|
||
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (04.01.2018)
1. Vymezení předmětu, základní vztahy. Obecné vlastnosti tenzidů. 2. Typy anionických tenzidů, soli karboxylových kyselin, sulfáty. 3. Tenzidy na bázi sulfonanů a organických fosfátů. 4. Neionogenní tenzidy. Kationické tenzidy. 5. Amfoterní tenzidy. Ekologie výroby a použití tenzidů. 6. Základní typy barviv a pigmentů, ekologie výroby barviv. 7. Azobarviva, disazobarviva, polyazobarviva. 8. Anthrachinonová, indigoidní, ftalocyaninová barviva. Opticky zjasň.prostředky 9. Biologicky aktivní látky, základní klasifikace léčiv. 10. Pesticidy a další agrochemikálie. Insekticidy. Rodenticidy. 11. Fungicidy. Herbicidy. Ekologické aspekty užití agrochemikálií. 12. Látky vonné a chuťové, základní typy monomerů. 13. Pomocné přípravky pro polymery. Přísady pro syntézu polymerů. 14. Přísady pro plasty. Přísady pro kaučuky. |
|
||
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (04.01.2018)
Organická technologie, Organická chemie I |
|
||
Poslední úprava: Vyskočilová Eliška doc. Ing. Ph.D. (22.02.2018)
Aktivní účast na přednáškách, absolvování dvou průběžných testů v semestru, každý test max 75 bodů. Zakončení předmětu je podmíněno absolvováním ústní zkoušky. |
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.5 | 14 | ||
Účast na přednáškách | 1.5 | 42 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 1.5 | 42 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.5 | 42 | ||
5 / 5 | 140 / 140 |