|
|
|
||
Předmět je zaměřen na pochopení základních principů technologie výroby révového vína a ostatních vín, nízkoalkoholických a nealkoholických nápojů. Pozornost je věnována vstupním surovinám, přídatným látkám, metodám zpracování, laboratorní a provozní kontrole, potravinářským strojům a zařízením a základním legislativním předpisům. Předmět je doplněn o exkurse a o obhajobu individuálního studentského projektu.
Poslední úprava: Jarošová Irena (25.01.2018)
|
|
||
Požadavky na splnění zápočtu: vypracování a prezentování projektu na zadané téma.
Forma zakončení předmětu: ústní zkouška. Poslední úprava: Jarošová Irena (31.01.2018)
|
|
||
Výuka je realizována formou přednášek Poslední úprava: Jarošová Irena (16.05.2025)
|
|
||
1. Historie a moderní trendy vinařství. Pěstování a odrůdy vinné révy. 2. Ampelografie, fenologické znaky, roční cyklus révy vinné. 3. Biochemie zrání vinných hroznů. 4. Odrůdy a charakteristika 5. výroba révových sazenic 6. Základy vinařské legislativy - Vinařský zákon, potravinový kodex, integrovaná produkce, Geneticky modifikované organismy (GMO), suroviny, HACCP. 7. Chemické složení vinných hroznů. Příjem a kontrola kvality hroznů. Příprava moštu - hodnocení, drcení, lisování a úpravy moštu. Výrobní zařízení. 8. Vinařské mikroorganismy. ASVK. Teorie a praxe kvašení vína. Biochemické změny při zrání a kvašení vína. Tvorba buketových složek. 9. Technologie úprav vína - filtrace, stabilizace, plnění do lahví. 10. Technologie bílých vín 11. Technologie červených vín, perlivých, speciálních vín a sektu. Zrání vína v sudech barrique. Druhy vín - charakteristika a složení. Řízení jakosti ve vinařství. 12. Technologie speciálních vín. Druhy vín - charakteristika a složení. Řízení jakosti ve vinařství. 13. Vady a senzorika vína. Výroba nízkoalkoholických nápojů - technologie, dealkoholizace. 14. Prezentace projektů studentů Poslední úprava: Jarošová Irena (24.01.2018)
|
|
||
www.szpi.gov.cz www.vscht.cz/main/soucasti/fakulty/fpbt/ostatni/miniatlas/mikr.htm https://e-learning.vscht.cz/ Poslední úprava: Jarošová Irena (25.01.2018)
|
|
||
Studenti budou umět: Kvalitativně posoudit vhodnost vstupních surovin Základní technologie výroby révových vín a ostatních nízkoalkoholických a nealkoholických nápojů Analyzovat vzorky surovin, meziproduktů a konečných výrobků nápojového průmyslu Orientovat se v klíčových legislativních předpisech - kategorizace nápojů Poslední úprava: Jarošová Irena (25.01.2018)
|
|
||
Biochemie I Poslední úprava: Jarošová Irena (24.01.2018)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.5 | 15 | ||
Účast v laboratořích (na exkurzi nebo praxi) | 0.7 | 20 | ||
Obhajoba individuálního projektu | 0.4 | 10 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.5 | 15 | ||
Práce na individuálním projektu | 0.7 | 20 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.1 | 32 | ||
5 / 5 | 140 / 140 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 10 |
Protokoly z laboratorních úloh (exkurzí nebo praxí) | 10 |
Obhajoba individuálního projektu | 25 |
Ústní zkouška | 55 |