|
|
|
||
Předmět je zaměřen na proteomiku, jakožto moderní způsob studia komplexních biologických systémů. Cílem předmětu je provést studenty od návrhu experimentu, přes získání proteomických dat až po jejich biologickou interpretaci a vyvození závěrů. Předmět dále doplňují přednášky o strukturní proteomice a aplikační přednášky z různých oborů, kde se proteomická analýza uplatňuje.
Poslední úprava: Šantrůček Jiří (15.06.2023)
|
|
||
Studenti budou umět:
Poslední úprava: Šantrůček Jiří (15.06.2023)
|
|
||
Z: Gross J.H., Mass spectrometry, Springer International Publishing, 2017, ISBN 978-3-319-54397-0 D: Pazos F., Chagoyen M., Practical protein bioinformatics, Springer International Publishing, 2015, ISBN 978-3-319-12726-2 D: Bessant C. (editor), Proteome Informatics, The Royal Society of Chemistry, 2017, ISBN 978-1-78262-428-8, https://doi.org/10.1039/9781782626732 Poslední úprava: Lipovová Petra (12.10.2023)
|
|
||
Vypracování cvičení v průběhu semestru, písemná zkouška Poslední úprava: Lipovová Petra (09.08.2023)
|
|
||
1. Úvod do proteomické analýzy – přehled, příprava vzorků 2. Separační metody v proteomice 3. Hmotnostní spektrometrie – instrumentace, tandemová hmotnostní spektrometrie 4. Identifikace proteinů I – peptidové mapování, identifikace s využitím MS/MS dat, de novo sekvenování 5. Identifikace proteinů II – knihovny spekter, identifikace proteinů z DIA analýz 6. Kvantifikace proteinů I – přehled, metody využívající izotopové značky 7. Kvantifikace proteinů II – metody nevyužívající izotopové značky, cílená kvantifikace 8. Analýza posttranslačních modifikací 9. Biologická interpretace proteomických dat 10. Proteomika vs. další -omické vědy 11. Strukturní proteomika – modifikace aminokyselin, prokřižování, výměna vodíku za deuterium 12. Proteomické metody nevyužívající hmotnostní spektrometrii 13. Aplikace proteomiky I – identifikace mikroorganismů a další medicínské aplikace 14. Aplikace proteomiky II – hmotnostně spektrometrické zobrazování, využití proteomiky v potravinářských a forenzních vědách Poslední úprava: Lipovová Petra (13.07.2023)
|
|
||
Přednášky v elektronické podobě zveřejněné na e-learning.vscht.cz Poslední úprava: Šantrůček Jiří (15.06.2023)
|
|
||
základní znalosti biochemie a analytické chemie v rozsahu vyučovaném v bakalářském SP na VŠCHT Poslední úprava: Lipovová Petra (12.10.2023)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.5 | 42 | ||
Účast na seminářích | 1.5 | 42 | ||
4 / 4 | 112 / 112 |