|
|
|
||
Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
|
|
||
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (24.02.2018)
Studenti budou umět: Řídit a kontrolovat potravinářské procesy z pohledu energetické spotřeby, vlivu na životní prostředí, minimalizace zásahu do suroviny, minimalizace ovlivnění nutriční hodnoty výrobku při zpracování Nalézt vhodné řešení pro vyšší zhodnocení surovin, tj výběr separačních a izolačních procesů, pro získání biologicky a nutričně cenných látek ze surovin a meziproduktů potravinářských výrob Umět zhodnotit a vybrat vhodný technologický proces či postup pro úpravu nebo získávání látky s požadovanými biologickými účinky, navrnout a vypočítat vhodné podmínky pro následné skladovací a distribuční procesy Základní znalost a přehled moderních a perspektivních procesů v potravinářských a biotechnologických výrobách. |
|
||
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (18.09.2019)
Z: Kadlec P. a kol.: Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. KEY Publishing, Ostrava 2012. ISBN 978-80-7418-086-6
D: Palatý Z. a kol: Membránové procesy. VŠCHT, Praha 2012. ISBN 978-80-7080-808-5 |
|
||
Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
Odborné články z databází: SciFinder, Chemical Abstracts, Food, Science and Technology Abstracts |
|
||
Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
Výuka je prováděna formou přednášek (celkem 28 hodin) a cvičení (14 hodin). Podmínkou udělení zápočtu je účast na cvičeních, předmět je zakončen písemnou zkoušku. |
|
||
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (24.02.2018)
1. Sdílení hmoty, extrakce, difúzní pochody 2. Krystalizace, nukleace a srážení 3. Distribuce částic, granulometrická analýza 4. Sdílení tepla, neustálené sdílení tepla 5. Záhřev, chlazení, odpařování, zmrazování, fluidní procesy 6. Termofyzikální vlastnosti potravin a surovin 7. Separace, membránové procesy, elektrodialýza 8. Separace na ionexech a gelech, chromatografická separace 9. Reologie, základní typy reologického chování, ideální Reometrie 10. Metody a měření reologických vlastností látky 11. Reologické chování reálných látek, reologie nenewtonských medií 12. Desintegrace pevných hmot, mletí, drcení 13. Sedimentace, disperzní soustavy 14. Odstřeďování, aplikace v potravinářském průmyslu |
|
||
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (04.02.2020)
|