|
|
|
||
Předmět tvoří základní přípravu potravinářských technologů pro aplikaci inženýrského základu při řízení a kontrole potravinářských a biotechnologických výrob. Navazuje na předcházející obecné předměty chemického inženýrství a fyzikální chemie a rozšiřuje je v oblastech, jež jsou charakteristické pro potravinářské výroby a biotechnologie. Předmět dává podklady nejen pro studium vlastních technologií, ale např. pro balení a skladování potravin a pro studium změn nutričních hodnot během zpracování potravinářských surovin, optimalizaci energetických nároků procesů, bezodpadovou technologii a vyrovnanou bilanci vodních zdrojů. Zvláštní důraz je kladen na nové a perspektivní procesy a trendy, jež jsou zaváděny do potravinářských technologií, výuka je v tomto směru doplněna o modelování a možnosti simulace těchto procesů.
Poslední úprava: Pour Vladimír (26.08.2024)
|
|
||
Studenti budou umět: Řídit a kontrolovat potravinářské procesy z pohledu energetické spotřeby, vlivu na životní prostředí, minimalizace spotřeby vody, minimalizace zásahu do suroviny, minimalizace ovlivnění nutriční hodnoty výrobku při zpracování Nalézt vhodné řešení pro vyšší zhodnocení surovin, tj. výběr separačních a izolačních procesů, pro získání biologicky a nutričně cenných látek ze surovin a meziproduktů potravinářských výrob, Umět zhodnotit a vybrat vhodný technologický proces či postup pro úpravu nebo získávání látky s požadovanými biologickými účinky, navrhnout a vypočítat vhodné podmínky pro následné skladovací a distribuční procesy Základní znalost a přehled moderních a perspektivních procesů v potravinářských a biotechnologických výrobách, jejich modelování, simulace a optimalizace Poslední úprava: Pour Vladimír (26.08.2024)
|
|
||
Předmět je zakončen zkoušku. Zkouška má písemnou formu zahrnující látku z přednášek a cvičení.
Poslední úprava: Kubová Petra (19.07.2022)
|
|
||
Z: Kadlec P. a kol.: Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. KEY Publishing, Ostrava 2012. ISBN 978-80-7418-086-6
D: Palatý Z. a kol: Membránové procesy. VŠCHT, Praha 2012. ISBN 978-80-7080-808-5 Poslední úprava: Kubová Petra (18.09.2019)
|
|
||
Výuka je prováděna formou přednášek (celkem 28 hodin) a cvičení (14 hodin). Podmínkou udělení zápočtu je účast na cvičeních, předmět je zakončen písemnou zkoušku. Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
|
|
||
1. Sdílení hmoty, extrakce, difúzní pochody 2. Krystalizace, nukleace a srážení 3. Distribuce částic, granulometrická analýza 4. Sdílení tepla, neustálené sdílení tepla 5. Záhřev, chlazení, odpařování, zmrazování, fluidní procesy 6. Termofyzikální vlastnosti potravin a surovin 7. Separace, membránové procesy, elektrodialýza 8. Separace na ionexech a gelech, chromatografická separace 9. Reologie, základní typy reologického chování, ideální chování 10. Metody a měření reologických vlastností látky 11. Reologické chování reálných látek, reologie nenewtonských medií 12. Desintegrace pevných hmot, mletí, drcení 13. Sedimentace, disperzní soustavy 14. Odstřeďování, aplikace v potravinářském průmyslu Poslední úprava: Pour Vladimír (26.08.2024)
|
|
||
Odborné články z databází: SciFinder, Chemical Abstracts, Food, Science and Technology Abstracts Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
|
|
||
Poslední úprava: Kubová Petra (04.02.2020)
|