|
|
|
||
Historie přípravy stravy. Základní technologické postupy přípravy pokrmů, vhodné skladování potravin. Změny nutriční, hygienické a senzorické hodnoty při zpracování a skladování potravin. Použití jednotlivých skupin potravin při přípravě pokrmů. Popis a příprava jednotlivých druhů pokrmů (předkrmy, polévky, hlavní pokrmy, deserty, nápoje). Základní gastronomická pravidla. Zahraniční kuchyně. Základy dietního stravování. Samostatný projekt.
Poslední úprava: Pánek Jan (23.01.2018)
|
|
||
Studenti budou umět:
Poslední úprava: Pánek Jan (24.01.2018)
|
|
||
Forma zakončení předmětu: ústní zkouška Podmínky zakončení předmětu: Úspěšná obhajoba individuálního projektu + absolvování ústní zkoušky Poslední úprava: Pánek Jan (25.01.2018)
|
|
||
Z: Dostálová J. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů, Forsapi, Praha, 2012. ISBN 978-80-903820-8-4. D: Chrpová D. S výživou zdravě po celý rok. Grada Publishing, a. s. Praha, 2010. ISBN 978-80-247-2512-3. D: Kalač P. Funkční potraviny. DONA s.r.o., České Budějovice, 2003. ISBN 80-7322-029-6. D: Pánek J., Pokorný J., Dostálová J., Kohout P. Základy výživy. Svoboda Servis, Praha, 2002. ISBN 80-86320-23-5. Z: Runštuk J. a kol. Receptury studených pokrmů. R plus Hradec Králové, 2008. ISBN 978-80-902492-9-5. Z: Runštuk J. a kol. Receptury teplých pokrmů. R plus Hradec Králové, 2008. ISBN 978-80-904093-0-9. D: Svačina Š. a kol. Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6. Z: Velíšek, J, Hajšlová, J. Chemie potravin I, II. Ossis Tábor, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6. Z: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu. Výživa servis s.r.o., Praha, 2011.ISBN 978-80-254-6987-3. Poslední úprava: Pánek Jan (24.01.2018)
|
|
||
V rozsahu sylabu. Poslední úprava: Vlčková Martina (30.01.2018)
|
|
||
1. Terminologie; historie přípravy stravy; změny nutriční a senzorické hodnoty během skladování potravin 2. Základní technologické postupy přípravy pokrmů, změny nutriční a senzorické hodnoty; předběžná příprava, vaření, dušení 3. Opékaní, grilování, pečení, smažení, pražení, mikrovlnný ohřev 4. Dohotovování pokrmů. Použití nízkých teplot 5. Použití jednotlivých skupin potravin při přípravě pokrmů. Tuky a oleje 6. Maso, vnitřnosti, ryby, drůbež, zvěřina 7. Mléčné výrobky, vejce 8. Obiloviny, pekařské výrobky, luštěniny 9. Ovoce, zelenina, brambory, houby 10. Koření, pochutiny, cukr a další sladidla 11. Předkrmy, polévky, hlavní pokrmy, deserty, nápoje 12. Základní gastronomická pravidla. Zahraniční kuchyně 13. Základy dietního stravování 14. Kazuistika Poslední úprava: Pánek Jan (23.01.2018)
|
|
||
Food and Nutrition Information Centre, http://fnic.nal.usda.gov/ Nutrition Government; http://www.nutrition.gov/ Food and Drug Administration (FDA); http://www.fda.gov/ European Food Safety Authority (EFSA); http://www.efsa.europa.eu Výživa a potraviny, periodikum (vydavatel Společnost pro výživu, Výživaservis s.r.o, Praha) ISSN 1211-846X Poslední úprava: Pánek Jan (24.01.2018)
|
|
||
Výživa a výživová politika, Potravinářské zbožíznalství Poslední úprava: Pánek Jan (23.01.2018)
|
|
||
Výživa a výživová politika, Potravinářské zbožíznalství Poslední úprava: Pánek Jan (23.01.2018)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Obhajoba individuálního projektu | 0.1 | 2 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.3 | 7 | ||
Práce na individuálním projektu | 0.6 | 18 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1 | 29 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |