|
|
|
||
Předmět je zaměřen na přípravu potravinářských technologů, sleduje hlubší pochopení technologických procesů výroby masa na úrovních dějů chemických a biochemických, fyzikálních a inženýrských.
Poslední úprava: Ševčík Rudolf (01.05.2022)
|
|
||
Studenti budou umět: Sledovat, řídit a kontrolovat technologii produkce masa hospodářských zvířat na úrovni dějů chemických, fyzikálních a inženýrských a z hlediska jejich vlivu na stav výrobku včetně případných změn v nutriční hodnotě. Následně řešit provozní odchylku technologických parametrů od požadovaných. Komunikovat s procesními a materiálovými inženýry. Poslední úprava: Ševčík Rudolf (01.05.2022)
|
|
||
1. Přehled a historie zpracování masa, masný průmysl. 2. Definice masa, složení a vlastnosti masa. 3. Produkce jatečných zvířat. Ochrana pohody zvířat, manipulace a svoz jatečných zvířat. 4. Jatečné opracování skotu. 5. Jatečné opracování prasat. 6. Jatečné opracování drůbeže. 7. Zrání masa, posmrtné změny, přeměna jatečně upravených těl na maso, vady masa. 8. Vedlejší živočišné produkty. 9. Vedlejší jatečné produkty – krev, střeva. 10. Vedlejší jatečné produkty – kůže, kosti. 11. Zpracování tukové tkáně. 12. Chlazení a zmrazování masa 13. Bourání masa, výroba výsekového a výrobního masa. 14. Balení masa, výroba mletého masa a masných polotovarů. Poslední úprava: Ševčík Rudolf (01.05.2022)
|
|
||
https://e-learning.vscht.cz/ Poslední úprava: Ševčík Rudolf (01.05.2022)
|
|
||
Chemie potravin, Biochemie I, Mikrobiologie. Chemické inženýrství I a II. Principy úchovy potravin. Vybrané procesy potravinářských a biochemických výrob. Poslední úprava: Ševčík Rudolf (01.05.2022)
|