|
|
|
||
Předmět je zaměřen na přípravu potravinářských technologů, sleduje hlubší pochopení technologických procesů výroby a zpracování minoritních živočišných produktů jako jsou vejce, med, ryby, hmyz a další na úrovních dějů chemických a biochemických, fyzikálních a inženýrských.
Poslední úprava: Škorpilová Tereza (29.04.2022)
|
|
||
Studenti budou umět: Sledovat, řídit a kontrolovat technologii produkce minoritních živočišných produktů a výrobků z nich na úrovni dějů chemických, fyzikálních a inženýrských a z hlediska jejich vlivu na stav výrobku včetně případných změn v nutriční hodnotě. Následně řešit provozní odchylku technologických parametrů od požadovaných. Komunikovat s procesními a materiálovými inženýry. Poslední úprava: Škorpilová Tereza (29.04.2022)
|
|
||
1. Produkce vajec – úvod, způsoby chovů nosnic, tvorba vejce. 2. Chemické složení vajec. 3. Funkční a fyzikální vlastnosti vajec. 4. Mikrobiologická bezpečnost vajec, jakost vajec - vnitřní a vnější znaky, hodnocení vajec (legislativa), vady vajec 5. Zpracování vajec – sběr a třídění vajec, balení a označování, skladování vajec, možnosti konzervace celých vajec 6. Zpracování vajec – výroba vaječných hmot, výtluk, pasterace, konzervace vaječných hmot - chlazení, zmrazování, sušení 7. Zpracování vajec – výrobky z vajec (majonézy, omáčky), další možnosti využití vajec - biotechnologie 8. Zpracování zvěřiny – produkce, ošetření ulovených zvířat, farmové chovy 9. Zpracování sladkovodních a mořských ryb, korýšů a měkkýšů – druhy chovu, způsoby lovu/sběru, chlazení, ledování, zmrazování, způsoby zpracování (marinování, uzení, sušení, solení, macerace), formy prodeje, výrobky z ryb 10. Zpracování hmyzu – specifické podmínky produkce, optimalizace technologie chovu, způsoby zpracování, výrobky z hmyzu 11. Zpracování medu – vznik, získávání, zpracování (cezení, ztekucení, pastování), krystalizace medu, skladování 12. Zpracování ostatních včelích produktů - pyl, propolis, mateří kašička, včelí vosk, včelí jed – vznik ostatních včelích produktů, produkce, zpracování, skladování 13. Technologie výroby hotových pokrmů – typy hotových pokrmů, základní technologické operace, průmyslové zpracování 14. Technologie výroby alternativ masa a dalších živočišných produktů Poslední úprava: Škorpilová Tereza (29.04.2022)
|
|
||
https://e-learning.vscht.cz/ Poslední úprava: Škorpilová Tereza (29.04.2022)
|
|
||
Chemie potravin, Biochemie I, Mikrobiologie, Chemické inženýrství I a II, Principy úchovy potravin, Vybrané procesy potravinářských a biochemických výrob. Poslední úprava: Škorpilová Tereza (29.04.2022)
|