|
|
|
||
Poslední úprava: Blažek Josef doc. Ing. CSc. (22.07.2013)
|
|
||
Poslední úprava: Blažek Josef doc. Ing. CSc. (22.07.2013)
Studenti budou umět: Popsat základy výroby nejdůležitějších velkotonážních organických chemikálií. Orientovat se ve výrobě hlavních druhů syntetických plastů, kaučuků, pryskyřic, vláken a dalších organických chemikálií. Základy výroby nejdůležitějších druhů kapalných biopaliv. |
|
||
Poslední úprava: Blažek Josef doc. Ing. CSc. (22.07.2013)
Z. Meyers R. A. (Editor-in Chief): Handbook of Petrochemicals Production Processes. McGrawHill, London 2005, ISBN 0-07-141042-2. D: List H.L.: Petrochemical Technology. Prentice-Hall, New Jersey (USA) 1986, ISBN 0-13-661992-4 D: Weissermel K., Arpe H.-J.: Industrial Organic Chemistry. Third Completely Revised Edition. A Wiley company, Weinheim (FRG) 1997, ISBN 3-527-28838-4 |
|
||
Poslední úprava: ROZ215 (22.08.2013)
Blažek J., Matějovský L.: Organické technologie. Přednášky poskytované studentům v elektronické formě zveřejněné na http://web.vscht.cz/blazekj/OrgTech/ Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry: http://onlinelibrary.wiley.com/book/10.1002/14356007 |
|
||
Poslední úprava: Blažek Josef doc. Ing. CSc. (22.07.2013)
1. Surovinové zdroje pro výrobu velkotonážních organických chemikálií, základní zpracování ropy 2. Pyrolýza uhlovodíků, čistění a dělení pyrolýzních plynů 3. Výroba propenu při katalytickém krakování 4. Výroba benzenu a toluenu 5. Výroba xylenů 6. Důležité deriváty etylenu 7. Důležité deriváty propylenu 8. Separace a petrochemické využití C4 frakce 9. Využití benzenu 10. Využití toluenu a xylenů 11. Výroba vodíku a syntézních plynů, chemikálie ze syntézních plynů 12. Velkotonážní biotechnologie, výroba bionafty 13. Výroba a použití glycerolu a bioetanolu 14. Výroba a vlastnosti výbušnin |
|
||
Poslední úprava: Blažek Josef doc. Ing. CSc. (22.07.2013)
Organická chemie I |
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 2 | 56 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Zkouškový test | 100 |