|
|
|
||
Předmět je zaměřen na souhrnný popis vlastností, funkcí a metabolismu jednotlivých složek potravin. Značná pozornost je věnována využití enzymů v průmyslových potravinářských technologiích.
Poslední úprava: Novotná Zuzana (19.07.2013)
|
|
||
Student bude umět: využívat získané znalosti při pochopení veškerých souvislostí a složitostí dějů probíhajících v potravinách nebo při jejich skladování a zpracování. Poslední úprava: Novotná Zuzana (20.08.2013)
|
|
||
Z: Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. a kolektiv, Technologie potravin-Co byste měli vědět o výrobě potravin, KEY Publishing s.r.o., Ostrava, 2009, 978-80-7418-051-4 Z: Velíšek J., Hajšlová J., Chemie potravin I, OSSIS, Tábor, 2009, 978-80-86659-15-2 Poslední úprava: Novotná Zuzana (19.07.2013)
|
|
||
1. Úvod do problematiky, test 2. Aminokyseliny, peptidy, proteiny (struktura, vlastnosti a třídění aminokyselin, peptidů a proteinů) 3. Potravinářsky významné proteiny (typy a struktura proteinů - proteiny svalu, vajec, mléka a obilovin) 4. Enzymy(biokatalyzátory - specifita, účinnost, mechanismus působení, klasifikace enzymů, enzymová kinetika, faktory ovlivňující aktivitu enzymů, stanovení aktivity enzymů) 5. Enzymové technologie (obecné vlastnosti technických enzymů, zdroje a vývoj nových enzymů) 6. Použití enzymů pro analytické účely (charakterizace enzymových analytických metod, příklady využití, imobilizované enzymy, imunochemická stanovení) 7. Hydrolýza proteinů a hořké peptidy (enzymy využívané pro hydrolýzu proteinů, hydrolyzáty proteinů, vlastnosti a využití) 8. Rostlinné a živočišné lipidy (třídění, struktura, funkční vlastnosti lipidů a jejich metabolismus) 9. Rostlinné a živočišné (poly)sacharidy (třídění, struktura, funkční vlastnosti a metabolismus sacharidů a fermentační procesy) 10. Enzymy podílející se na degradaci rostlinných polysacharidů(enzymy degradující škrob a polysacharidy buněčných stěn) 11. Biochemické změny v potravinách a potravinářských surovinách (fyziologické změny v potravinářských surovinách rostlinného původu - metabolické pochody probíhající během zrání, stárnutí a skladování) 12. Využití magnetických nano- i mikro- částic v potravinářských technologiích 13. Genové inženýrství-rekombinantní technologie 14. Proteomika v potravinářských technologiích Poslední úprava: Novotná Zuzana (20.08.2013)
|
|
||
Knihovna VŠCHT - e-zdroje - knihy: Food Biochemistry and Food Processing http://onlinelibrary.wiley.com/book/10.1002/9780470277577 Odkaz na doplňkové studijní materiály k předmětu: http://biomikro.vscht.cz/vyuka/?Predmet=apb Poslední úprava: Novotná Zuzana (19.07.2013)
|
|
||
Biochemie I, Biochemie II Chemie potravin Poslední úprava: Novotná Zuzana (19.07.2013)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Obhajoba individuálního projektu | 1 | 28 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Práce na individuálním projektu | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 0.4 | 10 | ||
Účast na seminářích | 0.6 | 18 | ||
4 / 4 | 112 / 112 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Obhajoba individuálního projektu | 20 |
Zkouškový test | 80 |