Předmět je zaměřen na sledování chemické a mikrobiologické bezpečnosti potravin. Charakterizuje jednotlivé skupiny nežádoucích látek event. mikroorganismů v potravinách a potravinářských surovinách s důrazem na metody stanovení koncentrace (počet) těchto látek (mikroorganismů). Seznamuje studenty s příslušnou legislativou ČR a EU. Dále jsou probírány možnosti snížení či odstanění jmenovaných kontaminantů z potravního řetězce.
Poslední úprava: Pulkrabová Jana prof. Ing. Ph.D. (03.07.2013)
The course is focused on chemical and microbiological food safety. Various groups of chemicals and micro-organisms in food and food raw materials is described, with accent on determination of a number of these compounds (micro-organisms). Also the relevant Czech and EU legislation is introduced. several possibilities how to reduce or eliminate some mentioned contaminants from the food chain are also discussed.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: TAJ323 (19.11.2012)
Studenti budou umět:
Posoudit chemickou a mikrobiologickou nezávadnost potravin
Navrhnout postupy jak elimonovat možnosti vzniku nežádoucích látek v potravinách v průběhu jejich zpracování a skladování
Poslední úprava: TAJ323 (16.08.2013)
Students will be able to:
assess chemical and microbiological food safety.
propose the procedures to eliminate the possibilities of formation of undesirable compounds in food during food processing and storage.
Literatura -
Poslední úprava: TAJ323 (16.11.2012)
Z: Ronald H. Schmidt, Gary E. Rodrick: Food Safety Handbook. Wiley-IEEE, Velká Británie, 2005, 0471210641
Z: Jay, James M. (ed.) Modern Food Microbiology 7th Edition). Springer - Verlag, 2005, 0-387-23180-3
D: Watson, D.H. (ed.): Food Chemical Safety, Volume 1 - Contaminants, Woodhead Publishing. UK 2001, 1-85573-462-1