|
|
|
||
Předmět seznamuje s fyziologií gastrointestinálního traktu a souvisejícími orgány a procesy, s trávením a metabolismem jednotlivých živin. Pathofyziologie výživy seznamuje posluchače s poruchami fyziologických procesů gastrointestinálního traktu a se základy výživy a dietetiky v léčbě a prevenci chorob hromadného výskytu.
Poslední úprava: Pánek Jan (13.08.2013)
|
|
||
Studenti budou umět: Vysvětlit význam a funkci jednotlivých částí gastrointestinálního traktu Vysvětlit význam a funkci jater, ledvin a pankreatu Objasnit změny, ke kterým dochází v organismu při poruchách příjmu potravy Poslední úprava: Pánek Jan (13.08.2013)
|
|
||
Z: Kohout P., Rušavý Z., Šerclová Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Forsapi, Praha, 2010. ISBN 978-80-87250-08-2 D: Krch F. D. Poruchy příjmu potravy. Grada Publishing a. s., Praha, 2005. ISBN 80-247-0840-X D: Lukáš K., Žák A. Gastroenterologie a hepatologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2007. ISBN 978-80-247-1787-6 D: Pánek J., Pokorný J., Dostálová J., Kohout P. Základy výživy. Svoboda Servis, Praha, 2002. ISBN 80-86320-23-5 D: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu. Výživa servis s.r.o., Praha, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3 Z: Silbernagl S., Despopoulos A. Atlas fyziologie člověka. Grada Publishing a.s., Praha, 2004. ISBN 80-247-0630-X D: Silbernagl S., Lang F. Atlas patofyziologie člověka. Grada Publishing a.s., Praha, 2001. ISBN 80-7169-968-3 Z: Svačina Š. a kol. Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008. ISBN-978-80-247-2256-6 D: Velíšek J., Hajšlová J. Chemie potravin. Ossis, Tábor, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6 D: Vokurka M. a kol. Velký lékařský slovník. 8. Aktualizované vydání, Maxdorf, Praha, 2004. ISBN 978-80-7345-166-0
Poslední úprava: Pánek Jan (13.08.2013)
|
|
||
1. Význam hlavních živin, esenciálních látek a mikronutrientů ve výživě 2. Fyziologie gastrointestinálního traktu I 3. Fyziologie gastrointestinálního traktu II 4. Funkce a úloha jater a pankreatu 5. Vstřebávání a transport živin, úloha krevního a lymfatického oběhu ve výživě 6. Endokrinní žlázy, hormonální regulace trávení a metabolismu nutrientů 7. Regulace a poruchy metabolismu vápníků a dalších minerálních látek 8. Vylučování látek, úloha ledvin; příčiny a důsledky poruch funkcí ledvin 9. Výživa a poruchy příjmu potravy 10. Poruchy trávení a metabolismu sacharidů; výživa v prevenci a terapii diabetu 11. Výživa v prevenci a terapii kardiovaskulárních chorob a dyslipidemií 12. Výživa v prevenci a terapii nádorových onemocnění 13. Výživa v prevenci a terapii chorob gastrointestinálního traktu, pankreatu, jater a žlučníku 14. Potravní intolerance a alergie, výživa při dně Poslední úprava: Pánek Jan (13.08.2013)
|
|
||
Food and Nutrition Information Centre, http://fnic.nal.usda.gov/ Nutrition Government; http://www.nutrition.gov/ Food and Drug Administration (FDA); http://www.fda.gov/ European Food Safety Authority (EFSA); http://www.efsa.europa.eu Poslední úprava: Pánek Jan (13.08.2013)
|
|
||
Chemie potravin, Biochemie Poslední úprava: Pánek Jan (13.08.2013)
|
|
||
Chemie potravin, Biochemie Poslední úprava: Pánek Jan (13.08.2013)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.1 | 3 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.4 | 11 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.5 | 42 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 20 |
Zkouškový test | 40 |
Ústní zkouška | 40 |