|
|
|
||
Poslední úprava: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (29.07.2016)
|
|
||
Poslední úprava: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (29.07.2016)
Studenti budou umět: Pochopit základní principy systémů managementu kvality ve zkušebních laboratořích různého typu a při odběrech vzorků potravin a složek životního prostředí. Navrhnout a validovat analytické metody vhodné pro daný účel a zhodnotit nejistotu výsledku zkoušek. Samostatně zpracovat postupy pro řízení kvality v analytických / zkušebních laboratořích a umět je využívat (včetně statistického řízení procesů) Posuzovat shodu výsledků zkoušek se specifikacemi a využívat mezilaboratorní porovnání pro prokazování kvality a zlepšování výkonnosti laboratoře. |
|
||
Poslední úprava: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (29.07.2016)
Z: Kvalimetrie 9. Vhodnost analytických metod pro daný účel. Laboratorní příručka pro validaci. M. Suchánek Ed., EURACHEM-ČR, Praha 1999. ISBN 80-901868-7-4. Z: ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Požadavky na zkušební a kalibrační laboratoře (ČNI Praha, 2010). D: ČSN ISO 3534-1:2010 Statistika - slovník a značky. Část 1: Obecné statistické termíny používané v pravděpodobnosti (ČNI Praha, 2010). D: TNI 01 0115 Mezinárodní metrologický slovník - Základní a všeobecné pojmy (ČNI Praha, 2010) Z: Method validation and quality control procedures for pesticide residues analysis in food and feed. Document DG SANTE/11945/2015. D: Statistical Quality Control for the Food Industry, 3rd Edition (Merton R. Hubbard Ed.), Kluwer Academic/Plenum Publishers, New York, 2003. ISBN 0-306-47728-9. |
|
||
Poslední úprava: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (06.10.2015)
http://kocourev.bluefile.cz/kvalita-v-laboratorni-a-kontrolni-praxi/ http://www.cai.cz http://www.eurachem.cz/metodicke-listy.php |
|
||
Poslední úprava: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (29.07.2016)
1. Požadavky na zkušební laboratoře testující potraviny, léčiva a složky životního prostředí; kvalita ve výzkumných laboratořích. 2. Základní pojmy a definice používané zkušební laboratoří - hodnocení výsledků měření a metod. 3. Kalibrace, návaznost měření, referenční materiály, identifikace zdrojů chyb. 4. Nejistoty výsledků měření a jejich využití v kontrole. 5. Dokumentace a validace analytických metod, SOP, standardizace, pracovní charakteristiky. 6. Kontrola kvality v analytické laboratoři: verifikace, kontrolní vzorky, statistické nástroje - regulační diagramy. 7. Systémy managementu kvality a bezpečnosti ve výrobě a zkušebních laboratořích, modely managementu (ISO 9001, 14001 a 2200x,GLP,ISO 17025). 8. Mezinárodní standardizace a zkušebnictví, certifikace výrobků a procesů, inspekce výroby, odpovědnost za výrobek, nařízení REACH. 9. Akreditace zkušebních laboratoří - podmínky a postupy, prokazování způsobilosti. 10. Audity v systému kvality, řízení dokumentace, prokazování shody, nápravná a preventivní opatření, zlepšování procesů, řízení návrhu. 11. Mezilaboratorní porovnání, certifikační studie, testy způsobilosti; transfer a implementace analytických metod. 12. Uvádění a interpretace výsledků zkoušek, validace dat, hodnocení shody se specifikacemi. 13. Laboratorní informační systémy, ochrana dat, vzorků a důvěrných informací, GALP. 14. Vzorkování zemědělských a potravinářských komodit, vzorkování životního prostředí, vzorkovací plány a protokoly, statistická přejímka. |
|
||
Poslední úprava: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (26.06.2013)
Analytická chemie I a II, Analýza potravin a přírodních produktů. Statistika. |
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast na přednáškách | 0.5 | 14 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1 | 28 | ||
Účast na seminářích | 0.5 | 14 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 10 |
Zkouškový test | 40 |
Ústní zkouška | 50 |