|
|
|
||
Předmět je zaměřen na výuku možností využití surovin z obnovitelných zdrojů v organické a farmaceutické syntéze a v potravinářské výrobě. Předmět také představuje alternativní způsoby přípravy či výroby chemických a farmaceutických surovin, dnes běžně získávaných z ropy, z obnovitelných zdrojů. Předmět se zaměřuje na vybrané spektrum přírodních surovin, především na sacharidy a tuky, zatímco ostatním surovinám z obnovitelných zdrojů se věnuje pouze okrajově. Jelikož součástí předmětu jsou i sladké a hořké sloučeniny, jedním tématem předmětu jsou i přírodní a syntetická intenzivní sladidla.
Poslední úprava: TAJ342 (14.11.2012)
|
|
||
Studenti budou umět: Využít surovin z obnovitelných zdrojů pro syntézu látek a surovin dnes běžně získávaných z ropy Navrhnout syntézu běžných surovin alternativními způsoby Využít obnovitelných zdrojů pro získání či výrobu potravinářských doplňků či farmaceutických a jiných chemických surovin Poslední úprava: TAJ342 (14.11.2012)
|
|
||
Z: Wimmer Z.: Přednášky Z: Staněk J.: Monosacharidy, ČSAV, Praha, 1960 Z: Staněk J., Černý M., Pacák J.: Oligosacharidy, ČAV, Praha, 1962 D: The Polysaccharides, Volume 2 (Editor: G. O. Aspinal), Academic Press (1983),0120656027 D: The Polysaccharides, Volume 3 (Editor: G. O. Aspinal), Academic Press (1983), D: Carbohydrate Chemistry (E. A. Davidson), Holt, Rinehart & Winston (1967) D: Natural Products from Plants (Editors: P. B. Kaufman, L. J. Cseke, S. Warber, J. A. Duke, H. L. Brielmann), CRC Press (1999),0849329760 D: Biermann U. a spol.: New Syntheses with Oils and Fats as Renewable Raw Materials for the Chemical Industry. Angew. Chem. Int. Ed. Engl. 39, 2206-2224 (2000),10.1002/1521-3773(20000703) Poslední úprava: TAJ342 (18.11.2012)
|
|
||
1. Úvod k předmětu, obnovitelné zdroje energie, definice tuků a sacharidů, teorie sladké chuti 2. Přírodní sladidla (sacharosa, glukosa, fruktosa, alditoly) a přírodní intenzivní sladidla; přehled nejdůležitějších synthetických sladidel 3. Chemické transformace sacharosy 4. Biochemické transformace sacharosy 5. Využití glukosy 6. Využití fruktosy 7. Celulosa: výroba a použití 8. Průmysl etherů a esterů celulosy 9. Škrob, modifikace, využití 10. Chitin, pektiny, hemicelulosy 11. Gumy a slizy 12. Glykogen a některé minoritní polysacharidy; Lignin: výroba, použití 13. Mastné kyseliny a jejich přírodní deriváty: synthetické využití (část 1) 14. Mastné kyseliny a jejich přírodní deriváty: synthetické využití (část 2)
Poslední úprava: TAJ342 (14.11.2012)
|
|
||
Poznámky k přednáškám Poslední úprava: TAJ342 (26.09.2013)
|
|
||
Organická chemie II nebo Bioorganická chemie přírodních látek Poslední úprava: TAJ342 (16.11.2012)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.1 | 3 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 0.9 | 25 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 20 |
Ústní zkouška | 80 |