Chemie sacharidů a biopolymerů - N342013
Anglický název: Chemistry of Saccharides and Biopolymers
Zajišťuje: Ústav chemie přírodních látek (342)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2019
Semestr: zimní
Body: zimní s.:3
E-Kredity: zimní s.:3
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:2/0, Zk [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: zrušen
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: Šimák Ondřej Ing. Ph.D.
Je záměnnost pro: M342010
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace -
Předmět je zaměřen na pochopení fyzikálních, chemických a biologických vlastností sacharidů jako skupiny organických sloučenin významných pro živé organismy. Součástí předmětu je i přehled základních transformací monosacharidů na jejich nejdůležitější deriváty. Je uváděn přehled oligo- a polysacharidů spolu s jejich výskytem v přírodě a potenciálním využitím jako nových surovin pro farmaceutický a potravinářský průmysl.
Poslední úprava: MORAVCOJ (15.11.2012)
Výstupy studia předmětu -

Studenti budou umět:

Navrhovat syntetické strategie pro modifikace polyfunkčních molekul

Orientovat se ve stereochemii chirálních sloučenin

Poslední úprava: MORAVCOJ (15.11.2012)
Literatura -

Z: Černý M., Trnka T., Buděšínský M., Sacharidy, ČSCH, 2010, 9788086238814

Poslední úprava: TAJ342 (26.11.2012)
Sylabus -

1. Význam sacharidů v přírodě, stavební a zásobní sacharidy, rozpoznávání na buněčné úrovni

2. Stereochemie sacharidů, mutarotace, vzorce, základy názvosloví

3. Manipulace s polyfunkční molekulou, chránicí skupiny, deprotekce

4. Příprava a význam glykosidů

4. Alkylace, acylace, regioselektivita reakcí

5. Oxidace, redukce

6. Nukleofilní substituce, aktivace hydroxylových skupin

7. Syntéza derivátů a jejich reaktivita (oxirany, anhydro- a aminocukry, glykosylhalogenidy)

8. Thiosacharidy, thioglykosidy, výskyt v přírodě, syntéza

9. Přehled významných oligosacharidů, jejich vlastnosti a modifikace

10. Přehled významných polysacharidů, jejich vlastnosti a modifikace

11. Biotransformace v syntéze derivátů sacharidů

12. Metody přípravy rozvětvených sacharidů

13. N- a C-glykosidy

14. Praktické zkušenosti se syntézou polyfunkčních látek, racionální návrh potenciálně biologicky aktivních sloučenin

Poslední úprava: MORAVCOJ (15.11.2012)
Studijní opory -

Poznámky k přednáškám

Poslední úprava: TAJ342 (26.09.2013)
Studijní prerekvizity -

Organická chemie I

Poslední úprava: MORAVCOJ (15.11.2012)
Zátěž studenta
Činnost Kredity Hodiny
Konzultace s vyučujícími 0.2 5
Účast na přednáškách 1 28
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi 0.5 14
Příprava na zkoušku a její absolvování 1.3 35
3 / 3 82 / 84
Hodnocení studenta
Forma Váha
Aktivní účast na výuce 20
Ústní zkouška 80