|
|
|
||
Poslední úprava: Lovecká Petra doc. Ing. Ph.D. (15.06.2018)
|
|
||
Poslední úprava: Lovecká Petra doc. Ing. Ph.D. (15.06.2018)
Student po absolvování předmětu bude mít přehled průmyslově důležitých mikroorganismů, jejich charakteristice a významu. Seznámí se s zdroji průmyslově užívaných mikroorganismů, jejich způsoby isolace, metodami charakterizace přirozených isolátů, s nahromaďovacími technikami, kultivačními podmínkami, metodami šlechtění průmyslově významných mikroorganismů. Dále se seznámí s přehledem základních mikrobiálních výrob, isolací a purifikací produktů. |
|
||
Poslední úprava: Lovecká Petra doc. Ing. Ph.D. (30.07.2018)
Z: Waites M. et al: Industrial Microbiology: In Introduction, Blackwell Science 2001,ISBN-13:978-0632053070
D: Nduka Okafor: Modern Industrial Microbiology and Biotechnology, CRC Press 2007,ISBN 9781578085132 |
|
||
Poslední úprava: Lovecká Petra doc. Ing. Ph.D. (15.06.2018)
http://www.nature.com/ismej/index.html
http://eu.wiley.com/WileyCDA/WileyTitle/productCd-EMI.html
http://aem.asm.org/
http://rdp.cme.msu.edu
http://umbbd.ethz.ch/
http://fungene.cme.msu.edu |
|
||
Poslední úprava: Lovecká Petra doc. Ing. Ph.D. (15.06.2018)
Přednášky vyučujících, prezentace studentů na jimi zvolené a zpracované téma zahrnující samostudium |
|
||
Poslední úprava: Lovecká Petra doc. Ing. Ph.D. (15.06.2018)
nejsou |
|
||
Poslední úprava: Lovecká Petra doc. Ing. Ph.D. (15.06.2018)
Předmět obsahuje několik bloků: a)Obecný přehled průmyslově důležitých mikroorganismů, jejich charakteristika a význam; b)informace o velkých cyklech v přírodě (cyklus uhlíku, dusíku, síry) úloha mikroorganismů a rostlin a jejich význam v koloběhu prvků; c)zdroje průmyslově užívaných mikroorganismů, jejich isolace, metody charakterizace přirozených isolátů, nahromaďovací techniky, růst, kultivační podmínky. Velká část prezentací je věnována d)sestavování kultivačních medií pro průmyslově využívané mikroorganismy, suroviny e) principům šlechtění průmyslově významných mikroorganismů, mutacím, výměně genetického materiálu u bakterií, kvasinek a plísní, genovým manipulací, cílené mutagenezi, konstrukci vysoprodukčních mikrobiálních kmenů a jejich využití v průmyslovém měřítku, f)regulaci mikrobiálního metabolismu, transportu. Samostatnou kapitolu tvoří přednáška o výrobních zřízeních, typech bioreaktorů, typech fermentačních procesů a jejich regulaci a přehledu základních mikrobiálních výrob, isolací a purifikací produktů. V dalším bloku je pozornost věnována g)hlavním metabolickým drahám průmyslově významných organismů, primárnímu a sekundárnímu metabolismus h)Přípravě esenciálních aminokyselin, vitaminů, antibiotik, organických kyselin a probiotik. Dalším významné produktům sekundárního metabolismu rostlin a průmyslové přípravě mikrobiálních a rostlinných enzymů. Další samostatnou přednáškou je problematika i) mikrobiální a enzymové biotransformace, j) geneticky modifikované organismy, příprava, využití a význam. Rizika spojená s využitím GMO a příslušná legislativa a k) využití mikroorganismů a rostlin pro odstraňování kontaminantů životního prostředí |
|
||
Poslední úprava: Lovecká Petra doc. Ing. Ph.D. (15.06.2018)
nejsou |
|
||
Poslední úprava: Lovecká Petra doc. Ing. Ph.D. (15.06.2018)
Mikrobiologie, biochemie a molekulární genetika na magisterské úrovni |
|
||
Poslední úprava: Lovecká Petra doc. Ing. Ph.D. (15.06.2018)
Hodnocená prezentace aktuálního tématu z oblasti průmyslové mikrobiologie Závěrečná zkouška složená z písemné a ústní části |