Chemie a technologie kosmetiky - P322003
Anglický název: Chemistry and Technology of Cosmetics
Zajišťuje: Ústav mléka, tuků a kosmetiky (322)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2019
Semestr: oba
Body: 0
E-Kredity: 0
Způsob provedení zkoušky:
Rozsah, examinace: 3/0, Jiné [HT]
Počet míst: zimní:neurčen / neurčen (neurčen)
letní:neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je určen pouze pro doktorandy
student může plnit i v dalších letech
předmět lze zapsat v ZS i LS
Garant: Šmidrkal Jan prof. Ing. CSc.
Hrádková Iveta doc. Ing. Ph.D.
Je záměnnost pro: AP322003
Termíny zkoušek   
Pro tento předmět jsou dostupné online materiály
Anotace -
Hlubší pochopení působení kosmetických prostředků na lidské tělo, fyzikálně-chemických změn a chemických reakcí složek kosmetických prostředků probíhajících při formulaci, výrobě a skladování. Možnosti regulace těchto procesů a změn.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (18.05.2018)
Výstupy studia předmětu -

Studenti budou umět:

orientovat se ve složení kosmetických prostředků

základní teoretické znalosti o tenzidech, emulgátorech, emolientech, humektantech a jiných látkách používaných v kosmetickém průmyslu

připravit základní formy kosmetických prostředků

Poslední úprava: Pátková Vlasta (18.05.2018)
Podmínky zakončení předmětu (Další požadavky na studenta) -

Ústní zkouška.

Poslední úprava: Pátková Vlasta (18.05.2018)
Literatura -

Povinná:

  • Tenzidy, Šmidrkal, Jan

Volitelná:

  • Handbook of cosmetic science and technology, Dreher, Frank, Jungman, Elsa J., Sakamoto, Kazutami, Maibach, Howard I.
  • Beginning cosmetic chemistry, practical knowledge for the cosmetic industry, Romanowski, Perry, Schueller, Randy, 2009
  • Introduction to cosmetic formulation and technology, Baki, Gabriella

Poslední úprava: Hrádková Iveta (26.06.2024)
Sylabus -

Lidská pokožka, vlasy, nehty; fyziologie a vlastnosti

Kosmetické mycí prostředky

Emulze a mikroemulze

Biologicky aktivní složky

Opalovací prostředky

Konzervace kosmetických prostředků

Vonné látky

Poslední úprava: Pátková Vlasta (18.05.2018)
Studijní opory -

Samostudium původních vědeckých pramenů.

Poslední úprava: Pátková Vlasta (18.05.2018)
Vstupní požadavky -

Magisterský studijní program chemie, potravinářské chemie nebo potravinářské technologie.

Poslední úprava: Pátková Vlasta (18.05.2018)
Studijní prerekvizity -

Žádné

Poslední úprava: Kubová Petra (11.09.2019)