|
|
|
||
Poslední úprava: Poustka Jan prof. Dr. Ing. (22.05.2018)
|
|
||
Poslední úprava: Poustka Jan prof. Dr. Ing. (14.06.2018)
Studenti budou umět:
Principy metod přípravy vzorku a jejich aplikace v analýze potravin.
Principy instrumentálních metod (chromatografie, elektromigrační metody, spektrální metody) a jejich aplikace v analýze potravin.
Charakteristiky a metody analýzy peptidů, bílkovin, fenolů, flavonoidů, organických kyselin, alkaloidů, aditiv, kontaminantů a nanočástic. |
|
||
Poslední úprava: Poustka Jan prof. Dr. Ing. (14.06.2018)
Z: Kirk R.S., Sawyer R., Pearson's Composition and Analysis of Foods, Longman, 1991, ISBN 0-582-40910-1
Z: Wilson R.H., Spectroscopic Techniques for Food Analysis, Wiley-Interscience, 1994, ISBN 047118554X
Z: Wang J., Analytical Electrochemistry, VCH, Weiheim, New York, 1994, ISBN 1-56081-575-2
D: Kellner R. et al., Analytical Chemistry, The Approved Text to the FECS Curriculum Analytical Chemistry, Wiley - VCH, 1998, ISBN 3527288813
D: Silverstein R.M., Spectrometric Identification of Organic Compounds, 7th edition, Wiley, 2005, ISBN 978-0-471-39362-7
D: Pavia D.L. et al, Introduction to Spectroscopy 4th edition, Brooks/Cole Belmont, CA, USA, 2009, ISBN 978-0-495-11478-9
D: Belitz H.-D., Grosch W., Schieberle P., Food Chemistry, 4th ed., Springer-Verlag, Berlin 2009 (available as an e-book in the library of ICT Prague, ISBN 9783540699347)
D: Otles S., Methods of Analysis of Food Components and Additives, CRC Press, 2005 (available as an e-book in the library of ICT Prague, ISBN 9780203503751) |
|
||
Poslední úprava: Poustka Jan prof. Dr. Ing. (14.06.2018)
Osnovy přednášek: http://web.vscht.cz/poustkaj; http://web.vscht.cz/koplikr |
|
||
Poslední úprava: Poustka Jan prof. Dr. Ing. (14.06.2018)
Přednášky, konzultace, samostudium. |
|
||
Poslední úprava: Vlčková Martina Ing. (19.07.2018)
Nejsou |
|
||
Poslední úprava: Poustka Jan prof. Dr. Ing. (22.05.2018)
1. Analytický proces, analytická metoda, analytický postup, pracovní charakteristiky 2. Laboratorní techniky a postupy zpracování vzorku 3. Plynová chromatografie, kapalinová chromatografie, elektromigrační metody 4. Hmotnostní spektrometrie 5. Molekulová absorpční spektrometrie v UV/VID; infračervená spektrometrie 6. Nukleární magnetická rezonanční spektrometrie (NMR) 7. Atomová spektrometrie 8. Elektrochemické metody - potenciometrie, konduktometrie, voltametrie, amperometrie 9. Metody analýzy peptidů, bílkovin, fenolů a flavonoidů, alkaloidů, organických kyselin 10. Metody analýzy aditiv, nanomateriálů a kontaminantů |
|
||
Poslední úprava: Poustka Jan prof. Dr. Ing. (14.06.2018)
Základní znalost oborů: analytická chemie, chemie potravin. |
|
||
Poslední úprava: Poustka Jan prof. Dr. Ing. (14.06.2018)
Nejsou. |
|
||
Poslední úprava: Poustka Jan prof. Dr. Ing. (22.05.2018)
Zkouška - písemný test. |