|
|
|
||
Poslední úprava: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (27.06.2013)
|
|
||
Poslední úprava: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (27.06.2013)
Studenti by měli pochopit základní principy evropského potravinového práva a naučit se nejdůležitějším požadavkům na správnou praxi ve výrobě a distribuci potravin a krmiv s ohledem na kvalitu a bezpečnost produktů. Na konci lekcí by studenti měli být schopni samostatně vyhledat relevantní informace v evropských právních dokumentech, technických normách, dokumentech Kodexu alimentarius a nalézt požadavky týkající se konkrétních výrobků nebo zkušebních laboratoří, které jsou zapotřebí pro hodnocení shody s předpisy. Znalost struktury a právní síly jednotlivých regulatorních dokumentů a standardů je pro praxi velmi důležitá. |
|
||
Poslední úprava: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (27.06.2013)
Z: Nařízení (ES) č. 178/2002 o obecném potravinovém právu (konsolidovaná verze) Z: Nařízení (ES) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům(konsolidovaná verze) Z: Nařízení (ES) č. 882/2004 o úředních kontrolách za účelem ověření dodržování právních předpisů týkajících se krmiv a potravin a pravidel o zdraví zvířat. Z: Nařízení (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin. |
|
||
Poslední úprava: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (27.06.2013)
http://web.vscht.cz/kocourev/legislativa.html http://eur-lex.europa.eu/en/index.htm http://ec.europa.eu/food/food/index_en.htm http://www.efsa.europa.eu/ |
|
||
Poslední úprava: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (29.07.2016)
1. Potravinové právo národní a EU: principy, oblasti regulace, bezpečnost výrobků, odpovědnost za vady, falšování a ochrana spotřebitele. 2. Struktura právních předpisů národních a evropských, technické normy, certifikace, informační zdroje. 3. Strategie bezpečnosti potravin - vědecké principy, analýza rizik, systém varování (RASFF), krizové řízení. Zákon o veřejném zdraví. 4. Zákon o potravinách, obecné povinnosti výrobců a distributorů, komoditní vyhlášky; ochrana před falšováním, GMO. 5. Chemická kontaminace potravin, rezidua pesticidů a veterinárních léčiv. 6. Podmínky používání přídatných látek a aromat, obohacování potravin. 7. Mikrobiologické požadavky na potraviny a pokrmy, správná hygienická a výrobní praxe. 8. Kritické body ve výrobě potravin a systémy HACCP, systémy managementu bezpečnosti 9. Pravidla pro označování potravin, informace na obalech, výpočet a uvádění výživové hodnoty, výživová a zdravotní tvrzení. 10. Potraviny pro zvláštní výživu, doplňky stravy, bioprodukce a biopotraviny; autenticita a původ potravin. 11. Veterinární požadavky na výrobky a na hygienu potravin živočišného původu, dovoz a vývoz potravin. 12. Úřední kontrola potravin: právní základy, organizace a kompetence, postupy a opatření. 13. Hodnocení kvality a bezpečnosti potravin: odběry a vyšetřování vzorků. 14. Požadavky na výrobní a zkušební zařízení a obaly, ochrana životního prostředí, "chemická" legislativa (REACH) |
|
||
Poslední úprava: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (27.06.2013)
V případě studentů, kteří nejsou studenty fakulty potravinářské a biochemické technologie, např. někteří studenti Erasmus: prokazatelné základní znalosti o potravinářských technologiích, mikrobiologii, chemii potravin a výživových požadavcích. |
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 1 | 28 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 1 | 28 | ||
Práce na individuálním projektu | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1 | 28 | ||
5 / 5 | 140 / 140 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 20 |
Zkouškový test | 50 |
Ústní zkouška | 30 |