|
|
|
||
Předmět je zaměřen na bílkoviny mléka, laktosu a její deriváty a biologicky aktivní složky mléka s potencionálním využitím ve
funkčních potravinách. V chemii mlékárenských výrobků je kladen důraz na změny a interakce složek při použité technologii,
jako je např. tepelné ošetření mléka a jeho změny při skladování, zrání sýrů. Současně jsou vyloženy analytické metody vhodné pro
sledování těchto změn.
Poslední úprava: Čurda Ladislav (30.01.2018)
|
|
||
Studenti budou umět: Detailní složení a vlastnosti mléčných bílkovin a jejich využití v mlékárenské technologii Vlastnosti laktosy a způsoby přípravy jejích derivátů. Vliv technologických operací na složky mléka. Vybrané analytické metody. Poslední úprava: Čurda Ladislav (30.01.2018)
|
|
||
Ústní zkouška. Poslední úprava: Čurda Ladislav (14.03.2014)
|
|
||
Fox P. F., Uniacke-Lowe T., McSweeney, P. L. H., O’Mahony J. A.: Dairy Chemistry and Biochemistry, 2nd ed., Springer, 2015 Walstra P., Wouters J. T. M., Geurts T. J.: Dairy Science and Technology, CRC Press 2006 McSweeney P. L. H., Fox, P. F. (Eds.): Advanced Dairy Chemistry, Volume 1A: Proteins: Basic Aspects, 4th ed., Springer, 2013 McSweeney P. L. H., O´Mahoney J. A. (Eds.): Advanced Dairy Chemistry, Volume 1B: Proteins: Applied Aspects, 4th ed., Springer, 2016 McSweeney P. L. H., Fox, P. F. (Ed.): Advanced Dairy Chemistry, Volume 3: Lactose, Water, Salts and Vitamins, 3th ed., Springer, 2009 Poslední úprava: Čurda Ladislav (30.01.2018)
|
|
||
Kasein Sérové bílkoviny Funkční vlastnosti mléčných bílkovin Změny mléčných bílkovin při chlazení a záhřevu. Zrání sýrů Laktosa, vlastnosti, možnosti modifikace Mléčný tuk, minerální látky, enzymy a další minoritní složky Indikátory tepelného ošetření Vybrané analytické metody Poslední úprava: Čurda Ladislav (30.01.2018)
|
|
||
Magisterský studijní program chemie, potravinářské chemie nebo potravinářské technologie. Poslední úprava: VED322 (05.11.2015)
|
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 20 |
Ústní zkouška | 80 |