PředmětyPředměty(verze: 963)
Předmět, akademický rok 2013/2014
  
Potravinářské zbožíznalství - D323010
Anglický název: Food Commodity Expertise
Zajišťuje: Ústav analýzy potravin a výživy (323)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2012 do 2013
Semestr: oba
Body: 0
E-Kredity: 0
Způsob provedení zkoušky:
Rozsah, examinace: 0/0, Jiné [HT]
Počet míst: zimní:neurčen / neurčen (neurčen)
letní:neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je určen pouze pro doktorandy
předmět lze zapsat v ZS i LS
Garant: Dostálová Jana prof. Ing. CSc.
Réblová Zuzana doc. Ing. Ph.D.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace
Zbožíznalecký popis jednotlivých druhů a skupin potravinářských surovin a výrobků (obiloviny, luštěniny, semena, mlýnské výrobky z obilovin a luštěnin, pekařské výrobky, těstoviny, cukr a další sladidla, čokoláda, cukrovinky, škrob a výrobky ze škrobu, tuky a oleje a výrobky z nich, ovoce a zelenina a výrobky z nich, okopaniny, houby, droždí, mléko a mléčné výrobky, vejce, maso a masné výrobky, ryby, drůbež, zvěřina, nápoje, káva, čaj, koření, biopotraviny) včetně jejich kvalitativních znaků, významu v lidské výživě a popisu hlavních vad a způsobů falšování.
Poslední úprava: SEK323 (26.09.2011)
Literatura

Povinná literatura:

Záznamy z přednášek. Prováděcí vyhlášky k zákonu o potravinách a tabákových výrobcích č. 110/1997 Sb. (Pouze základní definice a třídění na druhy a skupiny)

Doporučená literatura:

Kavina J.: Zbožíznalství potravinářského zboží 1.-3. díl, IQ 147, Praha, 1966

Anderle a kol. Zbožíznalsví, SNTL, Praha 1996

Kadlec P. a kol.: Co byste měli vědět o potravinách, KEY Publishing, 2010

Kohout P. (ed.) a kol.: Potraviny – součást zdravého životního stylu, SOLEN, Olomouc, 2010

Pánek J., Pokorný J., Dostálová J.: Základy výživy, Svoboda Servis, Praha 2002

Poslední úprava: SEK323 (26.09.2011)
Sylabus

1. Obiloviny, luštěniny, mák a další semena

2. Mlýnské produkty z obilovin a luštěnin, pekařské výrobky

3. Těstoviny, cukrovinky

4. Cukr, med, náhradní sladidla, čokoláda, škrob

5. Tuky a oleje a výrobky z nich

6. Ovoce a výrobky z ovoce, okopaniny

7. Zelenina a výrobky ze zeleniny, houby, droždí.

8. Mléko, mléčné produkty, vejce

9. Maso, masné výrobky

10. Zvěřina, drůbež, králíci, ryby a další mořské organismy

11. Nápoje (nealkoholické a alkoholické)

12. Káva, čaj, kakao

13. Koření a další pochutiny

14.Lahůdky, potraviny pro zvláštní výživu, biopotraviny

Poslední úprava: SEK323 (26.09.2011)
 
VŠCHT Praha