PředmětyPředměty(verze: 963)
Předmět, akademický rok 2013/2014
  
Speciální senzorická analýza - D323028
Anglický název: Special sensory analysis
Zajišťuje: Ústav analýzy potravin a výživy (323)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2012 do 2015
Semestr: oba
Body: 0
E-Kredity: 0
Způsob provedení zkoušky:
Rozsah, examinace: 0/0, Jiné [HT]
Počet míst: zimní:neurčen / neurčen (neurčen)
letní:neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je určen pouze pro doktorandy
předmět lze zapsat v ZS i LS
Garant: Panovská Zdeňka doc. Dr. Ing.
Míková Kamila doc. Ing. CSc.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace -
Speciální senzorická analýza naváže na základy získané v předmětu senzorická analýza, ale více se zaměří na praktické použití, vlastní posuzování a práci panelu, vyhodnocování dat a nové poznatky.
Poslední úprava: Panovská Zdeňka (31.03.2014)
Výstupy studia předmětu -

Student bude umět:

Samostatně navrhnout senzorické hodnocení

Zvolit danou metodu

Přípravit hodnotící panel

Zpracovat výsledky hodnocení

Vypracovat závěrečnou zprávu o hodnocení

Poslední úprava: Panovská Zdeňka (31.03.2014)
Podmínky zakončení předmětu (Další požadavky na studenta) -

Ústní zkouška a praktické hodnocení

Poslední úprava: Panovská Zdeňka (31.03.2014)
Literatura -

vlastní presentace a kniha 1. Lawless, H.T. and Heymann, H. 1998. Sensory Evaluation of

Food: Principles and Practices, Chapman & Hall, NY

Poslední úprava: Panovská Zdeňka (31.03.2014)
Sylabus -

1. Definování problému pro senzorickou analýzu

2. Vnímání senzorických modalit

3. Senzorické hondocení pro kontrolu kvality

4. Rozdílové zkoušky

5. Popisné zkoušky

6. Deskriptory pro popisné zkoušky

7. Určování rozdílového prahu a prahu rozpoznání

8. Výcvik posuzovatelů

9. Popisné zkoušky pro mléčné výrobky

10.Popisné zkoušky pro masné výrobky

10.Popisné zkoušky pro pekařské výrobky

11. Senzorické hodnonceí obalů

12. Konzumentské zkoušky: kvalitativní a kvantitativní metody

13. Vztah mezi instrumentálními a senzorickými daty

14. Statistická analýza dat

Poslední úprava: Panovská Zdeňka (31.03.2014)
Studijní prerekvizity -

Źádné nejsou

Poslední úprava: Panovská Zdeňka (31.03.2014)
Hodnocení studenta
Forma Váha
Aktivní účast na výuce 30
Protokoly z laboratorních úloh (exkurzí nebo praxí) 20
Ústní zkouška 50

 
VŠCHT Praha