|
|
|
||
Náplní předmětu jsou základní informace o jednotlivých druzích nutraceutik a funkčních potravin. Pozornost je věnována jejich struktuře, výskytu, biosyntéze a aktivním formám. Diskutována je jejich funkce v organismu, fyziologie a potřeba pro člověka. Zmíněny jsou možné negativní efekty vysokých dávek a současná legislativa. Pro jednotlivé účinné látky je uvedeno použití ve funkčních potravinách a suplementech.
Poslední úprava: TAJ323 (31.05.2013)
|
|
||
Studenti budou umět:
Rozpoznat nutraceutika a funkční potraviny dostupná na trhu a identifikovat biologicky aktivní látky s pozitivním účinkem na lidsky organismus v nich obsažené
Posoudit zdravotní přínosy a jejich funkci v organismu
Identifikovat případné negativní dopady vysokých dávek na lidský organismus Poslední úprava: TAJ323 (31.05.2013)
|
|
||
písemná zkouška Poslední úprava: Schulzová Věra (28.02.2014)
|
|
||
Z: Velíšek J., Hajšlová J., Chemie potravin, OSSIS, 2009, ISBN 8086659178, 9788086659176
D: Wildman R.E.C., Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods, CRC Press 2007, Print ISBN: 978-0-8493-6409-9, eBook ISBN: 978-1-4200-0618-6
D: Pathak Y., Handbook of Nutraceuticals Volume I, Ingredients, Formulations, and Applications, CRC Press 2010, Print ISBN: 978-1-4200-8221-0, eBook ISBN: 978-1-4200-8222-7
Poslední úprava: TAJ323 (31.05.2013)
|
|
||
1. Úvod FP a Nutraceutika
2. Legislativa, základní pojmy, alergie na potraviny
3. Proteiny
4. Probiotika a prebiotika
5. Sacharidy
6. Minerální látky a stopové prvky
7. Vitaminy rozpustné v tuku a karotenoidy
8. Maillardovy reakce
9. Glukosinonoláty, Fytosteroly
10. Fytoestrogeny
11. Tuky
12. Hydrofilní vitaminy
13. Ostatní nutraceutika
14. Nanočástice a jejich využití v potravinách Poslední úprava: TAJ323 (31.05.2013)
|
|
||
http://web.vscht.cz/schulzov/ Poslední úprava: TAJ323 (31.05.2013)
|
|
||
Chemie potravin Poslední úprava: TAJ323 (31.05.2013)
|
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 10 |
Zkouškový test | 90 |